DISTRIBUIȚI

Poliţia şi serviciile de informaţii din Regatul Unit au dejucat trei posibile atentate teroriste de la începerea pandemiei de coronavirus, în martie 2020, au informat joi într-un comunicat de presă cele două instituţii, transmite EFE, potrivit agerpres. 

Potrivit datelor publicate, Regatul Unit a încheiat anul 2020 cu 185 de arestări pentru activităţi având legătură cu terorismul, ceea ce reprezintă o scădere cu 34% faţă de anul 2019 şi revenirea la nivelurile din 2011, atribuită de poliţie reducerii criminalităţii în timpul măsurilor de izolare impuse de autorităţi ca urmare a pandemiei.


Citeşte şi: Vaticanul vrea SĂ DESCHIDĂ catacomba Commodilla

În total, începând din martie 2017, numărul comploturilor teroriste dejucate împreună cu serviciile de informaţii se ridică la 28, potrivit surselor citate.

Statisticile arată că ”teroriştii nu au încetat să planifice online atacuri sau să radicalizeze persoane vulnerabile” în timpul crizei coronavirusului, semnalează în comunicat Dean Haydon, înaltă oficialitate din poliţia britanică.

Pe măsură ce Regatul Unit face progrese în ceea ce priveşte planul de a ridica toate restricţiile epidemice, lucru care ar urma să se întâmple la 21 iunie, ”vor exista mai multe ocazii pentru ca teroriştii să acţioneze”, a avertizat Haydon, care a cerut populaţiei să rămână vigilentă pentru a reduce riscul de atacuri.

Citeşte şi: Vaticanul vrea SĂ DESCHIDĂ catacomba Commodilla

Pe de altă parte, Haydon a remarcat existenţa unei tendinţe ”extrem de îngrijorătoare”, şi anume înmulţirea cazurilor de arestări pentru activităţi având legătură cu terorismul în rândul minorilor, care reprezintă 10% din numărul total de arestări, faţă de o creştere de numai 4% în 2019.

Potrivit investigaţiilor poliţiei, rudele şi prietenii sunt primii care ar trebui să observe modificări de conduită care ar putea indica posibila radicalizare a unui apropiat, iar din acest motiv autorităţile au creat o nouă pagină web menită să le ofere ajutor.