DISTRIBUIȚI
dpa

Autorităţile germane au preluat joi controlul asupra unei foste şcoli din Berlin care fusese ocupată timp de cinci ani de refugiaţi, relatează dpa, potrivit agerpres.


Cei 11 refugiaţi care locuiau în ultima vreme în clădire nu au fost prezenţi la venirea executorului însoţit de poliţişti. Conform unui grup local de iniţiativă, cei 11 au plecat de miercuri din şcoală şi şi-au găsit alt adăpost.

Citeşte şi: Procesul lui ‘El Chapo’ a fost amânat în New York

În cursul operaţiunii de joi, circa 100 de persoane au protestat în faţa şcolii Gerhart Hauptmann din cartierul multicultural Kreuzberg. Poliţia a blocat accesul pe trotuar şi a îndepărtat mai multe autoturisme, dar, deşi au fost implicaţi circa două sute de agenţi, operaţiunea a fost una paşnică, a dat asigurări purtătorul de cuvânt Winfrid Wenzel.

Ocupat iniţial în 2012, imobilul a generat o dezbatere publică în Germania, dar şi conflicte cu poliţia, culminând cu o confruntare care a durat câteva zile la rând în vara lui 2014, când sute de manifestanţi s-au adunat în faţa şcolii în timp ce o parte din refugiaţi ameninţau că vor sări de pe acoperişul clădirii.

Citeşte şi: Moscova reacţionează după ce Chişinăul a restricţionat presa rusă şi cere intervenţia OSCE

De-a lungul anilor, autorităţile locale au cheltuit circa 1 milion de euro pe securitate, în special pentru a împiedica intrarea unor grupuri mari de persoane în clădire.

O grupare civică de stânga anunţase pentru joi o manifestaţie, acuzând poliţia că face „treburile murdare” ale politicienilor şi susţinând că fiecare are dreptul să locuiască acolo unde doreşte.