DISTRIBUIȚI
Daily Express

Echipele de salvare au continuat sâmbătă căutările în Sulawesi, la opt zile după ce această insulă indoneziană a fost devastată de un violent cutremur cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami, în urma cărora şi-au pierdut viaţa cel puţin 1.649 de persoane, potrivit unui nou bilanţ oficial, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Peste 1.000 de locuitori din Palu, un oraş de 350.000 de locuitori din partea de vest a insulei, sunt în continuare daţi dispăruţi după ce casele lor au fost înghiţite de pământ.Chiar dacă şansele de a descoperi supravieţuitori sunt din ce în ce mai scăzute, autorităţile nu au suspendat încă oficial acţiunile de căutare a victimelor.


Citește și : China nu comentează oficial cazul dispariției președintelui Interpol

Salvatorii se tem însă că sub dărâmăturile din Petobo şi Balaroa, două cartiere din Palu practic şterse de pe hartă, se află încă multe cadavre în descompunere.

„Majoritatea cadavrelor pe care le-am găsit nu sunt intacte, ceea ce reprezintă un pericol pentru salvatori. Trebuie să fim foarte atenţi pentru a evita orice contaminare”, a declarat Yusuf Latif, purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale de căutare şi salvare, intervievat de AFP de la Palu.

„Echipele noastre sunt vaccinate, dar tot trebuie să fim foarte atenţi”, a adăugat el.

Mii de supravieţuitori continuă să părăsească Palu, unde spitalele nu mai pot face faţă numărului de pacienţi, pentru a se îndrepta spre oraşele din apropiere. Un ONG medical, Project HOPE, a precizat că doar doi dintre cei 82 de angajaţi ai săi de la sediul din Palu s-au putut prezenta de la cutremur.

Citește și : Ministerul american al apărării l-a identificat pe unul dintre soldaţii americani ucişi recent în Afganistan

„Nu cunoaştem încă soarta medicilor, asistentelor medicale şi tehnicienilor care lucrează de obicei în instituţie”, se indică într-o declaraţie a ONG-ului citat.

Între timp, patru copii s-au născut într-un spital plutitor operat de marina indoneziană şi ancorat la Palu, a informat presa locală.