DISTRIBUIȚI
afp

Autoritățile americane au început să utilizeze baza de date Sensorvault a companiei Google, în care sunt stocate informații privind locația a sute de milioane de utilizatori, pentru a investiga infracțiuni, relatează publicația The New York Times, potrivit mediafax.

Deși noua tehnică de investigație poate identifica suspecții care se aflau în locul în care a fost comisă o crimă sau infracțiune, există riscul ca autoritățile să aresteze oameni nevinovați, acest lucru confirmând impactul pe care colectarea de date îl poate avea asupra utilizatorilor.


Citește și : Sudan: Noul şef al consiliului militar și-a format ‘echipa’

În data de 14 martie 2018, puțin după miezul nopții, un biciclist a fost urmărit și ucis pe o stradă din orașul american Arizona. O înregistrare a unui sistem de securitate a surprins momentul în care atacatorul l-a împușcat pe biciclist în momentul în care acesta intra în casă, dar nu existau alte detalii pentru polițiști. Nu exista niciun martor, în afară de Google.

Autoritățile au arestat în luna decembrie un suspect, Jorge Molina, lăudând o nouă tehnică pentru „rezolvarea” cazului. Polițiștii i-au spus lui Molina că au identificat prin intermediul unei baze de date faptul că s-a aflat pe strada unde un bărbat fusese împușcat mortal în luna martie. Datele au fost obținute prin intermediul unui mandat de căutare, care a obligat Google să ofere informațiile tuturor dispozitivelor identificate în apropierea locului crimei.

Detectivii au descoperit și mai multe dovezi circumstanțiale, precum înregistrarea de pe camerele de supraveghere, care arătau că atacatorul a utilizat o mașină Honda Civic, același model deținut de Jorge Molina. După o săptămână petrecută în închisoare, cazul împotriva lui Molina s-a destrămat. Luna trecută, însă, autoritățile au arestat un alt bărbat: fostul iubit al mamei lui Molina, care folosea uneori mașina Honda Civic.

Cazul din Arizona demonstrează pericolul reprezentat de această nouă tehnică de investigație, utilizarea bazei de date Sensorvault, a cărei popularitate a crescut semnificativ în ultimele șase luni, conform unor surse Google. Sensorvault poate ajuta la rezolvarea crimelor, dar poate să ducă și la investigarea unor persoane nevinovate.

Autoritățile au descris noua metodă ca fiind interesantă și utilă, dar au avertizat că este doar una dintre metodele folosite pentru identificarea suspecților.

„Nu pune pe masă răspunsurile, nu ne spune că cineva este vinovat. Nu vom condamna pe nimeni doar pentru că Google ne-a spus unde se afla”, a declarat procurorul Gary Ernsdorff, care a lucrat la mai multe cazuri în care a fost folosită baza de date Sensorvault.

Această practică a fost utilizată prima dată de agenții federali americani în anul 2016, dar nu a fost confirmată în mod public decât în anul 2018, în Carolina de Nord, conform angajaților Google. Între timp, metoda s-a răspândit în mai multe departamente de poliție din Statele Unite, inclusiv în California, Florida, Minnesota și Washinngton. Anul acesta, compania Google a primit până la 180 de cereri de accesare a acestei baze de date pe săptămână.

Baza de date Sensorvault este conectată la un serviciu Google numit Location History (Istoricul Locațiilor), lansat în anul 2009 și disponibil pe dispozitivele Apple și Android. Opținea Location History nu este activată automat. Google cere activarea acesteia în anumite cazuri, cum ar fi alerte de trafic în Google Hărți sau încărcarea de imagini în Google Foto. Dacă utilizatorul a oprit funcția Location History, Google va colecta datele privind locația în momentele în care este pornită funcția de Localizare. De asemenea, Google poate colecta datele privind locația și când anumite aplicații nu sunt active, dacă utilizatorul nu a dezactivat manual această opțiune.

Citește și : Trei morţi şi trei răniţi într-o coliziune pe un aeroport din Nepal, în apropierea Muntelui Everest

Compania Google a transmis că folosește aceste date pentru a eficientiza anunțurile publicitare și pentru a vedea impactul pe care acestea îl au, verificând, de exemplu, dacă utilizatorii merg într-un magazin promovat. Google mai folosește informațiile agregate pentru a da estimări din trafic sau pentru a identifica orele de vârf ale unor magazine. În schimb, compania garantează că nu vinde sau împarte informațiile privind locația utilizatorilor cu alte companii.

Noile mandate, numite „geofence”, specifică o zonă și o perioadă de timp, pentru care Google adună informațiile din Sensorvault privind dispozitivele care se încadrează în indicii de spațiu și timp. Inițial, informațiile sunt transmise cu numere de identificare anonime, pe care detectivii le investighează pentru a identifica tipare de mișcare ce ar putea fi relevante pentru caz. În momentul în care aceștia aleg dispozitivele care ar putea aparține autorilor infracțiunii, Google oferă numele utilizatorilor și alte date de identificare.

Investigatorii intervievați de publicația NYT au declarat că nu au trimis mandate geofence altor companii în afară de Google. Compania Apple a transmis că nu are abilitatea de a performa astfel de căutări.

Google „încearcă să protejeze în mod viguros intimitatea utilizatorilor, în același timp susținând activitatea importantă a forțelor de ordine”, a declarat Richard Salgado, directorul departamentului pentru Securitatea Informațiilor din cadrul Google, menționând că informațiile de identificare au fost date doar în cazul în care legea a impus acest lucru.

În cazul din Arizona, Jorge Molina s-a declarat șocat de faptul că arestarea sa a fost bazată în mare parte pe date tehnologice. Deși știa că este nevinovat, îi era teamă că exonerarea ar putea dura până la câteva luni.

Autoritățile americane au folosit mandate de acest gen pentru a investiga jafuri, abuzuri sexuale, incendieri și crime. Anul trecut, agenții federali au făcut apel la această metodă pentru a investiga o serie de explozii din orașul Austin. Autorul infracțiunii respective a depozitat pachete cu bombe în trei case, provocând moartea a două persoane.

Conform mai multor angajați Google intervievați de NYT, baza de date Sensorvault nu a fost creată pentru nevoile forțelor de ordine, menționând că există posibilitatea ca aceasta să nu fie mereu exactă. De asemenea, informațiile cerute companiei Google nu pot fi obținute într-un timp scurt, din cauza cererii crescute.

În pofida acestor lucruri, detectivii văd un beneficiu major în această metodă. Aceștia au lăudat acuratețea sistemului și faptul că locația este înregistrată chiar și în momentele în care o persoană vorbește la telefon sau folosește anumite aplicații.