DISTRIBUIȚI

Autorităţile albaneze au anunţat miercuri că au dejucat un atentat terorist pregătit în Iran împotriva unor opozanţi iranieni stabiliţi în Albania, transmite AFP, potrivit agerpres.

Poliţia albaneză a publicat într-un comunicat fotografiile a patru bărbaţi, despre care afirmă că făceau parte dintr-o „celulă teroristă activă a forţei iraniene Qods”, care desfăşoară operaţiuni ale Gărzilor Revoluţionare iraniene în străinătate. Grupul „planificase printre altele un atentat terorist dejucat în martie 2018”, cu ocazia unei sărbători la Tirana a congregaţiei sufiste Bektashi, foarte răspândită în Albania.


Citește și : Trump anunţă ridicarea sancţiunilor impuse Turciei după lansarea ofensivei militare din Siria

La sărbătorire au participat membri ai organizaţiei iraniene de opoziţie Mujahedinii Poporului din Iran (OMPI), arată poliţia, care se referă – fără a da alte detalii – şi la alte „posibile atacuri împotriva membrilor OMPI, în numele regimului iranian”.

Cei patru suspecţi sunt un cetăţean turc, despre care se afirmă că face parte din mediile interlope din ţara sa, şi trei iranieni, dintre care unul cu paşaport austriac, iar un altul cu reşedinţa în Turcia, de unde conducea celula teroristă.

La cererea Statelor Unite şi a ONU, Albania a primit din 2013 circa 3000 de membri ai OMPI din Irak. Aceştia sunt adăpostiţi în prezent într-o tabără din nord-vestul Albaniei.

În decembrie 2018, ambasadorul iranian la Tirana a fost expulzat, alături de un alt diplomat, pentru presupusa implicare în „activităţi dăunătoare securităţii” naţionale. Washingtonul a salutat atunci expulzarea a „doi agenţi iranieni care pregăteau un atentat terorist în Albania”.

Citește și : Parlamentul European a adoptat bugetul de investiții al Uniunii Europene pe 2020

Poliţia albaneză nu a precizat dacă expulzările respective au vreo legătură cu dezmembrarea celulei teroriste, însă a anunţat că a fost începută urmărirea internaţională a mai multor persoane, fără a specifica dacă a fost sesizat Interpol sau dacă au fost trimise în alte ţări mandate internaţionale de arestare.

Uniunea Europeană a impus în 2019 sancţiuni împotriva serviciilor iraniene de informaţii şi a doi şefi ai acestora, acuzaţi de implicare în mai multe omoruri şi în conspiraţii împotriva unor dizidenţi din Olanda, Danemarca şi Franţa. Autorităţile franceze consideră că serviciile respective sunt răspunzătoare de organizarea unui atentat dejucat pe 30 iunie 2018 în nordul Parisului, împotriva unei adunări a OMPI.