DISTRIBUIȚI

Autoritatea Palestiniană va primi 1,5 miliarde de shekeli (circa 400 de milioane de euro) din taxe datorate de Israel, au anunţat vineri responsabili din cele două guverne, o gură de aer pentru economia palestiniană pradă unei grave crize bugetare, transmite AFP, potrivit agerpres.

Israelul va continua să reţină o parte din aceste taxe care, în opinia sa, corespund alocaţiilor plătite de Autoritatea Palestiniană familiilor palestinienilor închişi ori ucişi pentru că au comis atacuri antiisraeliene. Potrivit statului evreu, această politică încurajează violenţa.


Citește și : Erdogan ordonă liderilor AKP să utilizeze automobile Volkswagen Passat

Transferul va avea loc duminică, a declarat pentru AFP un responsabil din cadrul Ministerului israelian de Finanţe, Shai Badad.

Ministrul palestinian pentru afaceri civile, Hussein Al-Sheikh, a confirmat această informaţie.

În februarie, Israelul a suspendat plata unei părţi din TVA şi taxele de vamale prelevate pentru palestinieni. Ca răspuns, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a decis să nu accepte niciun vărsământ din partea Israelului cât timp va fi incomplet, privând astfel propria administraţie de sute de milioane de euro.

Ulterior, Autoritatea Palestiniană a fost nevoită să impună măsuri de austeritate, tăind aproape jumătate din salariul angajaţilor săi.

Aceste măsuri au dat o lovitură serioasă unei economii deja afectate de un şomaj de aproape 30% în teritoriile palestiniene, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Citește și : Un sirian, arestat și deferit justiţiei libaneze pentru comunicaţii cu Israelul

Hussein Al-Sheikh a făcut cunoscut vineri că Autoritatea Palestiniană şi Israelul au acceptat să examineze problema alocaţiilor plătite de Ramallah.

„Este un pas înainte spre rezolvarea crizei, dar criza nu s-a terminat”, a afirmat demnitarul palestinian, citat de AFP.