DISTRIBUIȚI
Jerusalem Post

Preşedinţia Autorităţii Palestiniene a anunţat vineri seară organizarea de alegeri legislative şi prezidenţiale în lunile mai şi iulie, primele după 2005, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”Preşedintele Mahmoud Abbas a publicat un decret prezidenţial cu privire la organizarea de alegeri generale”, indică un comunicat difuzat de agenţia oficială de presă palestiniană Wafa.


Citește și : Fiji va conduce Consiliul drepturilor omului al ONU

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 22 mai, iar scrutinul prezidenţial pe 31 iulie. De asemenea, alegerile pentru Consiliul naţional palestinian, organism al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), vor fi organizate pentru 31 august.

Mişcarea Hamas, care din 2007 deţine controlul în Fâşia Gaza, a salutat anunţul preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

”Am lucrat în ultimele luni pentru a depăşi toate obstacolele astfel încât să putem ajunge la această zi”, se arată într-o declaraţie a Hamas, care şi-a exprimat speranţa că alegerile vor contribui la dispariţia divizărilor între palestinieni.

Citește și : Peste 500.000 de turci au fost vaccinaţi anti-COVID în doar două zile

Cele mai recente alegeri prezidenţiale palestiniene s-au desfăşurat în ianuarie 2005, iar ultimele alegeri legislative în ianuarie 2006. Scrutinul parlamentar de la începutul lui 2006 a fost câştigat în mod surprinzător de Hamas.

Potrivit cotidianului The Jerusalem Post, la începutul acestui an preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat că a ajuns la un acord cu mişcarea Hamas pentru organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Anunţul a survenit după ce Abbas a primit o scrisoare din partea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, privind încetarea disputei dintre Fatah şi Hamas.