DISTRIBUIȚI

Autoritatea palestiniană a denunţat joi conferinţa privind ”securitatea în Orientul Mijlociu” organizată de SUA, calificând acest forum prevăzut să aibă loc săptămâna viitoare în Polonia drept ”complot american”, relatează AFP, potrivit agerpres.

La conferinţă, care se va desfăşura pe 13 şi 14 februarie la Varşovia, vor participa miniştri din diferite ţări pentru a discuta probleme de securitate din Orientul Mijlociu.


Citește și : Un aeroport din Roma a fost închis după ce au fost găsite trei bombe

Palestinienii nu au fost invitaţi la această conferinţă, în timp ce ei refuză orice dialog cu SUA de la anunţul din decembrie 2017 făcut de preşedintele Donald Trump privind mutarea Ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.

Printre participanţii aşteptaţi figurează premierul israelian Benjamin Netanyahu, secretarul de stat american Mike Pompeo, precum şi Jared Koushner şi Jason Greenblatt, consilieri apropiaţi ai lui Donald Trump.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe al Autorităţii palestiniene, prezidată de Mahmoud Abbas, a estimat că această conferinţă se înscrie în cadrul ”unui complot american al cărui obiectiv este de a-i determina pe participanţi să adopte punctele de vedere americane, îndeosebi în problema palestiniană”.

Citește și : Armata SUA, pregătită să intervină pentru protejarea personalului diplomatic din Venezuela în caz de necesitate

Comunicatul a avertizat că guvernul palestinian va ignora toate concluziile conferinţei.

Pentru palestinieni, Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat de către Israel, trebuie să devină capitala statului la care ei aspiră. Potrivit palestinienilor, SUA nu mai pot fi principalul mediator în procesul de pace israeliano-palestinian din cauza poziţiilor lor proisraeliene.