DISTRIBUIȚI

Costul organizării referendumului din anul 2016, care a declanşat procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a fost de aproape 130 milioane lire sterline (163 de milioane de dolari), a anunţat vineri Autoritatea electorală centrală din Marea Britanie, pe fondul solicitărilor venite de la unii politicieni pentru organizarea unui nou referendum, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Costurile operaţionale, inclusiv plata personalului, creşterea gradului de conştientizare în rândul opiniei publice cu privire la referendum, organizarea secţiilor de votare, gestionarea voturilor prin poştă şi numărătoarea voturilor, s-au ridicat la 129,1 milioane de lire sterline, se arată în raportul Comisiei Electorale din Marea Britanie.


Citeşte şi: Japonia dă undă verde pentru reluarea construcţiilor la o bază americană nedorită de localnici

Raportul nu include cheltuielile făcute de echipele de campanie şi nici cheltuielile cu publicitatea.

Aproape 33,6 milioane de persoane (un grad de participare de 72,2%) au participat la referendumul organizat în luna iunie 2016 care a implicat 41.050 secţii de vot unde au activat 107.100 de persoane. Peste 51.500 de persoane au verificat şi numărat buletinele de vot.

Rezultatul referendumului din 2016 a fost că 52% dintre participanţi au votat în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar 48% au susţinut rămânerea în blocul comunitar.

Citeşte şi: Trump face toate demersurile pentru blocarea accesului persoanelor transgen în armata americană

Guvernul britanic a anunţat joi că votul parlamentar privind acordul de Brexit încheiat cu UE va avea loc în ianuarie, deşi mai mulţi deputaţi cereau ca acesta să fie organizat săptămâna viitoare. Premierul britanic Theresa May se străduieşte să ajungă la un acord de divorţ care să fie atractiv pentru parlamentarii britanici.

Impasul care există în Parlamentul britanic cu privire la acordul de retragere, precum şi îngrijorările că Marea Britanie ar putea să iasă din UE fără un acord, au dat naştere la solicitări pentru organizarea unui al doilea referendum care să stabilească relaţia Marii Britanii cu Europa. Printre figurile de frunte care cer organizarea unui nou vot sunt fostul premier britanic Tony Blair, care vineri a declarat că Marea Britanie şi Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătite pentru un al doilea referendum, pentru că cel mai probabil Parlamentul de la Londra nu va reuşi să ajungă la un acord de divorţ, iar publicul va avea nevoie de o soluţie de ieşire din impas.