DISTRIBUIȚI
A Chinese flag flutters in front of the Great Hall of the People in Beijing, China, May 27, 2019. REUTERS/Jason Lee

Autoritatea de monitorizare a spaţiului cibernetic din China a anunţat vineri că va lansa o campanie de trei luni pentru a elimina „zvonurile şi informaţiile false despre reuniuni majore”, cu doar câteva săptămâni înainte ca Partidul Comunist să-şi desfăşoare congresul, care are loc o dată la cinci ani, potrivit Reuters, scrie agerpres

Secretarul general Xi Jinping ar urma să obţină un al treilea mandat, istoric, la congres, programat să înceapă la 16 octombrie.


Citește și : Putin a obținut o victorie-șoc care ar putea distruge lumea liberă

Săptămânile de dinaintea acestui eveniment politic sensibil sunt de obicei perioade aglomerate pentru amplul aparat de securitate publică şi de supraveghere online al statului, însărcinat cu garantarea stabilităţii cu orice preţ.

Deşi congresul nu este menţionat în anunţul de vineri, prima „sarcină” a campaniei va fi să se ocupe „strict şi rapid” de „zvonurile şi informaţiile false despre reuniuni majore, întâlniri şi anunţuri importante”, conform unei declaraţii postate pe contul oficial de WeChat al Administraţiei Spaţiului Cibernetic din China (CAC).

Cu excepţia unei surprize majore, Xi Jinping îşi va asigura un al treilea mandat ca secretar general al partidului, ceea ce va încălca o normă respectată de cei doi predecesori ai săi, şi anume de a renunţa la putere după 10 ani, perioadă care reprezintă două mandate pline.

CAC, care exercită o influenţă neobişnuit de mare în deciziile despre ce trebuie eliminat sau promovat în mediul online din China, care este extrem de supravegheat, a spus că această campanie împotriva zvonurilor pe internet „va fi ghidată de ideile importante ale secretarului general Xi Jinping despre un spaţiu cibernetic puternic”.

Citește și : Israelienii au o părere mai bună despre Germania decât au germanii despre Israel (sondaj)

Sub conducerea lui Xi Jinping, discursul online a fost supus unor constrângeri tot mai mari, astfel că platformele de social media riscă amenzi usturătoare dacă nu reuşesc să combată opiniile pe care partidul nu le consideră a fi favorabile intereselor sale.

În afară de combaterea zvonurilor despre „reuniunile majore”, CAC a mai precizat că alte sarcini ale campaniei sale sunt oprirea zvonurilor despre epidemii, economie, securitate publică, precum şi încercările de minimalizare a „eroilor şi martirilor” Chinei.