DISTRIBUIȚI

Scriitorii își autocenzurează propria lucrare deoarece sunt le este frică că se vor confrunta cu o reacție „paralizantă” a rețelelor sociale, avertizează agenții literari, citați de The Telegraph.

Autorii mai vechi își autocenzurează scrierea, deoarece se așteaptă să fie „anulați”, potrivit unui agent literar de frunte.


Clare Alexander a declarat comitetului despre libertatea de exprimare din Camera Lorzilor că: „Acest lucru devine destul de inflamator. Cred că oamenii care trebuie să se autocenzureze sunt mai în vârstă.
„Oamenii peste de 40 de ani, și cu siguranță cei de peste 60 de ani, sunt foarte îngrijorați de modul în care se vor încadra în cultura actuală și sunt foarte neliniștiți despre ce fel de subiecte pot scrie.”

Kazuo Ishiguro, câștigător al premiului Nobel, a sugerat recent că scriitorii emergenți ar fi cei care se tem de „anularea culturii” și că scriitorii consacrați au mai multă putere să scrie ceea ce vor.

Dna Alexander, ai cărei clienți sunt Sebastian Faulks și Pat Barker, a declarat că generația tânără a folosit puterea rețelelor sociale pentru a se împotrivi autorilor cu care nu au fost de acord.

„Când o carte este publicată, lumea online se precipită dacă nu le place … și poate fi absolut paralizantă pentru oamenii din industria publicării atunci când primesc un feedback ură”, a declarat ea pentru Comitetul pentru comunicații și digital.

„Totul a apărut pentru că, pentru generația mea, libertatea de exprimare este ceva important în cele din urmă.”

Comentariile sale au fost repetate de baroneasa Rebuck, membru al comitetului și președinte al Penguin Random House, după o perioadă îndelungată de șef executiv al acesteia.

Ea a avertizat împotriva „genului de gândire de grup care poate fi rezultatul rețelelor de socializare” și a spus că „angajații tineri millennial și generația Z” din edituri se simt acum împuterniciți să se opună autorilor.

Sute de angajați de la Simon & Schuster din SUA au cerut firmei să anuleze acordurile de publicare cu foști membri ai administrației Trump, inclusiv cu fostul vicepreședinte Mike Pence.

David Shelley, director executiv al editorului Hachette UK, a dat vina pe Twitter și pe alte platforme tehnologice pentru postările încurajatoare care „prosperă în conflictul generațional”.

El a spus că noii intrați în industria editorială ar trebui avertizați încă din etapa interviului că „oamenii ar putea avea nevoie să lucreze la cărți cu care ei nu sunt neapărat de acord”.