DISTRIBUIȚI
MINNEAPOLIS, MN - MAY 27: A protester holds a sign, showing an image from the video of George Floyd's arrest, outside the Third Precinct Police Station on May 27, 2020 in Minneapolis,Minnesota. Four Minneapolis police officers have been fired after a video taken by a bystander was posted on social media showing Floyd's neck being pinned to the ground by an officer as he repeatedly said, "I can’t breathe". Floyd was later pronounced dead while in police custody after being transported to Hennepin County Medical Center. (Photo by Stephen Maturen/Getty Images)

Doi medici care au efectuat o autopsie independentă a cadavrului afro-americanului George Floyd, a cărui moarte în custodia poliţiei din Minneapolis, săptămâna trecută, a declanşat un val de proteste la nivel naţional în SUA, au declarat luni că acesta a murit din cauza asfixierii şi că moartea sa a fost o omucidere, informează Reuters, potrivit agerpres.

Totodată, medicii au spus că Floyd nu suferea de alte probleme medicale care să fi contribuit la decesul său.


Citește și : Relaxare PRUDENTĂ în Spania! Muzeul Guggenheim și-a redeschis porțile

Aceste concluzii contrazic rezultatele iniţiale ale autopsiei oficiale efectuate de examinatorul medical al comitatului Hennepin, conform căruia nu există nicio dovadă de strangulare „traumatizantă” şi că o boala arterială coronariană şi hipertensiunea arterială au contribuit, probabil, la moartea sa. Raportul complet al autopsiei oficiale nu a fost încă dat publicităţii.

„Proba este în concordanţă cu asfixierea mecanică drept cauză a decesului şi omuciderea ca modalitate de provocare a morţii”, a afirmat Allecia Wilson, unul din cei doi medici care au efectuat autopsia independentă, directoarea serviciilor medico-legale şi de autopsie de la Universitatea din Michigan.

Michael Baden, care a luat parte la această autopsie independentă la solicitarea familiei lui Floyd, a declarat că este de acord cu constatările lui Wilson şi că moartea a fost o omucidere.

Baden a adăugat că „autopsia arată că domnul Floyd nu a avut probleme medicale care au cauzat sau au contribuit la moartea sa”.

Michael Baden a lucrat la mai multe cazuri importante, printre care moartea lui Eric Garner în 2014, un bărbat de culoare care a murit după ce a fost sufocat de poliţie în New York.

Nu a fost doar genunchiul pus pe gâtul lui Floyd cel care l-a ucis, a afirmat Baden, ci şi presiunea pe care alţi doi ofiţeri o aplicau pe spatele lui Floyd şi care a întrerupt fluxul de oxigen al victimei.

Citește și : Sadiq Khan vrea extinderea perioadei de tranziție post-Brexit

Avocatul Ben Crump, care reprezintă familia lui Floyd, a declarat că familia doreşte acuzaţii de omor de gradul I împotriva tuturor celor patru ofiţeri care au fost la faţa locului şi vor ca protestele violente izbucnite în întreaga ţară să se încheie.

„George a murit pentru că avea nevoie să respire, avea nevoie de o gură de aer”, a spus Crump. „Vă implor pe toţi să vă alăturaţi familiei sale şi să respiraţi adânc o gură de aer pentru dreptate, o gură de aer pentru pace, o gură de aer pentru ţara noastră şi, mai important, o gură de aer pentru George.