DISTRIBUIȚI
European Western Balkans

Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz a declarat joi că guvernul său vrea să facă din ‘lupta împotriva imigraţiei ilegale’ prioritatea viitorului mandat la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care Viena o va asigura în a doua jumătate a anului, transmite AFP, potrivit agerpres.

Declaraţia cancelarului Kurz survine după ce guvernul său, format din Partidul Poporului (OeVP, conservator) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extremist de dreapta), a alimentat miercuri noi tensiuni în interiorul UE prin anunţul creării unei ‘axe de voluntari’ în dosarul imigraţiei ilegale, împreună cu Italia şi cu Uniunea Creştin-Socială (CSU) germană.


Citește și : Guvernul Spaniei se arată deschis mutării catalanilor închişi mai aproape de casele lor

‘Securitatea şi stabilitatea nu vin de la sine în Europa’, a afirmat joi Kurz, prezentând priorităţile viitoarei preşedinţii austriece, în parlamentul de la Viena. ‘Acesta implică să punem în mod clar accentul asupra protecţiei frontierelor’, a adăugat cancelarul austriac.

Aceasta este raţiunea pentru care summitul UE ce va fi organizat în septembrie la Salzburg va fi dedicat ‘subiectelor securităţii, protecţiei frontierelor şi luptei împotriva migraţiilor ilegale’, a menţionat Kurz.

Guvernul austriac vrea, în special, o întărire a Frontex (Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă) ‘mai rapidă decât cea propusă de Comisia Europeană’, care a fixat ca orizont 2021-2027.

La aproape trei ani de la începutul marelui val de refugiaţi din 2015-2016, problema migraţiei divizează profund Uniunea Europeană, pe fondul accederii la putere a partidelor populiste în Austria şi Italia.

Citește și : Criza migraţiei pune în pericol însăşi supravieţuirea Uniunii Europene (Antonio Tajani)

Cancelarul german Angela Merkel, confruntat în tabăra sa conservatoare cu nemulţumirea în creştere a aliaţilor bavarezi din CSU, a recunoscut miercuri că politica în domeniul migraţiei constituie un ‘test decisiv’ pentru viitorul Uniunii Europene.