DISTRIBUIȚI
Kurier

Ministrul austriac de Interne, Herbert Kickl, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a cerut vineri voinţă pentru punerea în aplicare a planului european privind „platformele de debarcare” în Africa pentru migranţii salvaţi în Mediterana, care nu a înregistrat până acum niciun progres concret, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acest proiect, luat în considerare de statele UE pentru a-i ţine departe de continentul european pe cei salvaţi în timpul călătoriilor clandestine pe mare, întâmpină dificultăţi în punerea în practică, a recunoscut comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, joi, într-un interviu pentru cotidianul austriac Die Presse. El a reamintit că „nicio ţară (…) nu a acceptat până acum să găzduiască o astfel de platformă”.


Citeşte şi: Cadou EXCENTRIC pentru Erdogan. Emirul Qatarului i-a dăruit preşedintelui turc cel mai scump avion

„Las pesimismul pe seama altora”, a răspuns ministrul austriac, care este din partea formaţiunii de extremă-dreapta FPÖ, în a doua zi a unei conferinţe europene privind fluxurile migratorii.

„Această idee are circa două luni, iar comisarul european deja renunţă”, a criticat Kickl, calificând afirmaţiile lui Avramopoulos ca fiind un „semnal prost”.

Citeşte şi: Un bărbat a intrat cu maşina în mai mulţi oameni dintr-un orăşel francez

La summitul de la sfârşitul lunii iunie, liderii europeni au decis să analize posibilitatea iniţierii „unor platforme de debarcare” pentru migranţii salvaţi în Mediterana, în ţări terţe voluntare în special din Africa de Nord. Egiptul, Tunisia şi Marocul au fost solicitate, dar au refuzat.

În ciuda scăderii considerabile a numărului de sosiri pe coastele europene comparativ cu afluxul din 2015, migranţii continuă să provoace tensiuni puternice în cadrul UE, iar chestiunea ar urma să fie din nou pe ordinea de zi a summitului european prevăzut pentru 19 şi 20 septembrie la Salzburg, în Austria.