DISTRIBUIȚI
Bangkok Post

Austria va oferi Republicii Cehe 30.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, a anunţat vineri biroul cancelarului Sebastian Kurz, în ceea ce a numit o manifestare de solidaritate după constatarea că Uniunea Europeană nu a făcut destul pentru a ajuta această ţară, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

După mai multe zile de negocieri, ambasadorii UE au convenit joi să modifice sistemul de distribuţie din cadrul Uniunii pentru 10 milioane de doze de vaccin BioNTech-Pfizer ce urmează a fi livrate în trimestrul al doilea, astfel încât ţările în cea mai mare nevoie să poată primi mai multe.


Citește și : Rusia AMENDEAZĂ Twitter pentru o postare pro-Navalnîi

Din aceste 10 milioane de doze, 2,85 milioane de aşa-numite ‘vaccinuri de solidaritate’ vor fi împărţite între cinci ţări: Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia.

Joi seara, Austria a susţinut că este ‘de neînţeles’ faptul că vecina sa Cehia, care a fost puternic afectată de varianta britanică, mai periculoasă, a coronavirusului, nu a primit mai multe doze de vaccin. Vineri, Austria a promis că va acţiona pe cont propriu.

‘Vom sprijini bilateral Republica Cehă cu 30.000 de doze de vaccin şi credem că este foarte pozitiv că am auzit de asemenea că alte state europene sunt pregătite să procedeze la fel’, se spune în comunicat.

Citește și : Vinerea Sfântă la Vatican: Patimile Domnului şi procesiunea Drumul Crucii

‘Nu vrem să acceptăm că una din ţările vecine nouă este lăsată în urmă’, adaugă textul citat.

Cancelarul Kurz este criticat de opoziţie pentru eşecul Austriei de a comanda numărul maxim de doze de vaccinuri la care avea dreptul pe baza schemei UE. Austria a eşuat joi în tentativa de a obţine mai multe doze decât procentul ce îi revine proporţional cu numărul de locuitori.