DISTRIBUIȚI

Austria vrea să ceară Comisiei Europene 2 miliarde de euro pentru ca Bulgaria să-și poată consolida mai bine securitatea graniței sale cu Turcia, a anunțat luni cancelarul federal austriac Karl Nehammer, în cadrul unei vizite în țara balcanică, scrie EFE, potrivit potrivit RADOR.

Guvernul conservator-ecologist de la Viena a blocat în decembrie extinderea spațiului Schengen de liberă circulație, cu Bulgaria și România, argumentând că frontiera externă a Uniunii Europene (UE) nu este bine protejată și permite sosirea masivă a imigranților.


Citeşte şi: Dezertorul grupării paramilitare ruse Wagner, arestat de poliţia norvegiană – Black News

Împreună cu ministrul său de Interne, Gerhard Karner, și cu președintele bulgar Rumen Radev, Nehammer a vizitat astăzi zona de graniță dintre Bulgaria și Turcia.

Politicienii au survolat mai întâi zona cu elicoptere militare, înainte de a organiza o întâlnire în orașul Elhovo, în apropiere de graniță.

„Aceste resurse financiare sunt necesare și vor fi utilizate pentru achiziționarea de tehnologii suplimentare de observarea și controlul frontierei”, a spus cancelarul austriac.

Aceasta include achiziționarea de elicoptere și vehicule cu acces dificil, dispozitive de vedere pe timp de noapte, camere cu termoviziune, a adăugat el.

„Suntem ferm de partea Bulgariei și susținem investirea acestor bani în protejarea și consolidarea frontierei”, a conchis șeful guvernului austriac.

Radev, la rândul său, a spus că veto-ul austriac împotriva extinderii zonei Schengen este „nedrept”.

„Faptul că există probleme în unele țări nu înseamnă că Bulgaria și România, ca țări de frontieră, sunt cele care ar declanșa aceste probleme”, a adăugat președintele, amintind că și economia austriacă e afectată de chestiunea extinderii spațiului Schengen.

Austria este unul dintre principalii investitori străini atât în ​​România, cât și în Bulgaria, a amintit Radev în acest sens.

Țara alpină a înregistrat anul trecut peste 100.000 de cereri de azil, al patrulea cel mai mare număr din UE, după Germania, Franța și Spania, trei țări mult mai mari.

Citeşte şi: Letonia îl expulzează pe ambasadorul rus de la Riga – Black News

Bulgaria, care a construit un gard de 235 de kilometri de-a lungul graniței cu Turcia, a înregistrat o creștere bruscă a presiunii migratorii anul trecut și a recunoscut că instalația nu este eficientă în oprirea tuturor fluxurilor de migranți către Europa de Vest.

„Mai întâi trebuie să întărim granița (externă), apoi să avem un rezultat real: să reducem numărul migranților depistați în spațiul Schengen, în special al celor care se înregistrează pentru prima dată”, le-a spus Nehammer reporterilor.