DISTRIBUIȚI
dpa

Austria va ridica de la 16 iunie restricţiile de circulaţie pentru 31 de state din Europa, dar le va menţine pe cele aplicate în cazul Marii Britanii, Suediei, Spaniei şi Portugaliei, a anunţat miercuri ministrul de externe Alexander Schallenberg, într-o conferinţă de presă, transmit DPA şi AFP, potrivit agerpres.

Din 16 iunie se va renunţa la carantina şi testarea obligatorii pentru majoritatea ţărilor din Europa, inclusiv Italia, Croaţia şi Grecia, cele mai populare destinaţii de vacanţă pentru austrieci.


Citeşte şi: Austriacul care spiona pentru Rusia a fost ELIBERAT

Cu toate acestea, va rămâne în vigoare o avertizare de călătorie pentru Lombardia, regiunea nordică italiană cea mai afectată de epidemie şi cu care nu vor fi reluate deocamdată legăturile aeriene.

Având în vedere tendinţa descrescătoare a bilanţului infectărilor în Europa, nu mai este important să se rămână în Austria în perioada verii, a afirmat ministrul sănătăţii, Rudolf Anschober, în aceeaşi conferinţă de presă. ‘Ceea ce este important este să se călătorească responsabil’, a subliniat el, recomandându-le călătorilor să respecte regulile de igienă şi de distanţare.

‘Dacă ne uităm la curba infecţiilor la 100.000 de locuitori în cursul ultimelor şapte zile, vedem o mare excepţie, şi anume Suedia (…). Este surprinzător şi destul de trist, pentru că mi-aş fi dorit ca această manieră simpatică de a gestiona o criză sanitară să fie încoronată de succes, dar din păcate nu este cazul’, a indicat ministrul Anschober.

Austria a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a anunţat, la 10 martie, suspendarea liberei circulaţii cu Italia, unul dintre focarele epidemice din Europa.

După ce Italia a restabilit libera circulaţie cu restul statelor europene la 3 iunie, a cerut reciprocitate din partea vecinilor săi care, precum Austria, nu anunţaseră o dată pentru ridicarea restricţiilor.

Citeşte şi: Mai mulţi lideri europeni cer o pregătire mai bună pentru următoarea pandemie

Pasul Brenner din Tirol, care face legătura între Austria şi Italia, este o axă importantă de circulaţie între nordul şi sudul Europei.

Guvernul austriac a salutat ‘munca substanţială’ depusă de italieni, dovedită, potrivit Vienei, de reculul net al numărului e infectări de la începutul lunii.