DISTRIBUIȚI
Reuters

Radioteleviziunea publică austriacă ORF a depus plângere în justiţie împotriva vicecancelarului Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii (FPO, de extremă dreapta), după ce acesta a acuzat postul şi pe unul din prezentatorii săi vedetă de minciună, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Heinz-Christian Strache, care acuză de multă vreme postul public de partizanat de stânga, a declarat că are în plan o reformare a ORF, pentru ca acesta să relateze ‘obiectiv şi neutru’, dar şi eliminarea taxei din care este finanţată instituţia.


Citeşte şi: Armistiţiul decretat de Putin în Ghouta de Est a intrat în vigoare

În urmă cu două săptămâni, vicecancelarul a postat pe Facebook o fotografie cu prezentatorul de ştiri Armin Wolf, cu explicaţia: ‘Există un loc unde minciuna devine ştire. Acest loc este ORF’.

Jurnalistul l-a dat în judecată pe şeful FPO, afirmând că este pentru prima dată când un politician îl acuză de minciună. ORF, care pretinsese deja scuze din partea vicecancelarului, a anunţat luni că a depus propria plângere în justiţie împotriva acestuia.

‘Vicecancelarul Strache a acuzat ORF, prin falsificarea unui material publicitar al ORF, de răspândirea de ştiri false, minciuni şi propagandă pe toate canalele sale’, el ‘discreditând astfel munca a 800 de jurnalişti şi jurnaliste din televiziune, radio şi online’, a declarat directorul general Alexander Wrabetz într-un scurt comunicat.

Citeşte şi: Incendiu puternic în capitala Georgiei

ORF a mai precizat că a intentat acţiune în justiţie şi împotriva companiei Facebook pentru că nu a dat curs cererii sale ca postarea lui Strache să fie ştearsă.

Vicecancelarul a susţinut însă că, din faptul că a adăugat pe fotografie o captură cu cuvântul ‘Satiră’, rezultă în mod clar că a fost vorba de o farsă de Mardi Gras, zi de carnaval în care se fac în mod tradiţional glume.