DISTRIBUIȚI
Kurier

Liderul opoziţiei din Austria, Pamela Rendi-Wagner de la social-democraţi, i-a cerut lui Herbert Kickl, mininstrul de Interne, să îşi dea demisia după ce a pus la îndoială Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, scrie Politico, scrie news.ro .

„Dacă Kickl ar avea o urmă de decenţă şi respect pentru democraţie, şi-ar da demisia chiar acum”, a afirmat Rendi-Wagner pentru televiziunea de stat ORF, adăugând că va cere un vot de neîncredere în parlament pentru Kickl.


Citește și : Cel puţin patru morți după o coliziune între un avion şi un elicopter produsă în nord-vestul Italiei

Marţi, Kickl, membru al Partidului Libertăţii (FPO – extremă dreapta), a fost întrebat dacă propunerile sale pentru proceduri mai stricte privind azilanţii ar încălca Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

El a răspuns precizând că există unele „structuri legale ciudate, uneori vechi de câţiva ani şi dezvoltate în circumstanţe total diferite” în convenţie care ar opri partidul său din a face „ceea ce este necesar”. Kickl a adăugat că ar dori să „conteste acele reguli”.

„Cred că legea trebuie să urmeze politicile şi nu politicile să urmeze legea”, a afirmat Kickl.

„Convenţia Europeană a Drepturilor Omului are statut constituţional în Austria de 59 de ani. Să o pui la îndoială înseamnă sfârşitul consensului fundamental al celei de-a doua republici” a Austriei, a afirmat preşedintele austriac Alexander Van der Bellen.

Katarina Barley, ministrul german al Justiţiei, l-a atacat şi ea pe Kickl. Ea a declarat pentru Suddeutsche Zeitung: „Ca ministru de Interne, Kickl ar trebui să apare statul de drept, nu să îl saboteze prin declaraţii”.

Citește și : Ucraina acuză Rusia de intensificarea atacurilor cibernetice înaintea alegerilor prezidenţiale din martie (Reuters)

Vorbind la televiziunea de stat, Rendi-Wagner i-a cerut cancelarului austriac Sebastian Kurz, cel care conduce alături de partidul lui Kickl guvernul, să comenteze situaţia. Kurz a afirmat că a vorbit la telefon cu Kickl.

„O simplă convorbire telefonică nu este destul. Trebuie făcute mai multe”, a afirmat ea, făcând apel la cancelar să arate „curaj şi responsabilitate” şi „să propună concedierea ministrului de Interne”.