DISTRIBUIȚI
Tiroler Tageszeitung

Mişcarea liberală Neos din Austria va fi nevoită să îşi găsească un nou lider, în condiţiile în care fondatorul şi actualul său preşedinte Matthias Strolz a anunţat că va demisiona în lunile următoare, după ce a reuşit pe parcursul ultimilor ani să consolideze formaţiunea, informează dpa, potrivit agerpres.

Neos, de opoziţie, este singurul partid liberal centrist din Austria şi deţine 10 din cele 183 de locuri ale camerei inferioare a parlamentului. De la fondarea sa, în 2012, mişcarea a obţinut mandate atât în parlamentele naţional şi european, cât şi în cinci din cele nouă legislative regionale ale ţării.


Citește și : Un candidat la alegerile parlamentare din Irak a fost asasinat

„Faza de pionierat s-a încheiat cu succes”, a declarat Strolz (44 de ani) într-o conferinţă de presă la Viena.

În prezent, Neos poartă discuţii în vederea formării unui guvern regional de coaliţie în provincia Salzburg cu Partidul Poporului (conservator) şi Verzii.

În pofida faptului că este o formaţiune mică, Neos a reuşit să se impună ca o forţă politică vocală. Între priorităţile sale se află reforma educaţiei, reducerea birocraţiei şi asigurarea finanţării sistemului de asigurări sociale în contextul îmbătrânirii demografice.

Actualul guvern de coaliţie format în Austria după alegerile anticipate din octombrie anul trecut este format din Partidul Poporului (OeVp, conservator) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extremist de dreapta).

Citește și : Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, în primul rând în timpul ceremoniei de reînvestire a lui Vladimir Putin