DISTRIBUIȚI
Christian Bruna/EPA/EFE

Guvernul austriac şi-a apărat luni programul de testare în masă pentru depistarea cazurilor de COVID-19, chiar dacă prima fază de testare, care se încheie săptămâna aceasta, a atras mai puţin de jumătate din numărul aşteptat de participanţi, relatează AFP, potrivit agerpres.  

De la lansarea acestei campanii la începutul lunii decembrie, inspirată de Slovacia vecină, aproximativ 2 milioane de locuitori au răspuns, reprezentând doar 22% din populaţie, faţă de un obiectiv iniţial de 60%.


Citește și : Negocierile post-Brexit fac uşoare progrese, dar pescuitul rămâne în continuare mărul discordiei

În pofida acestei situaţii, „acesta este un pas important pentru a contracara pandemia”, a declarat ministrul Sănătăţii, Rudolf Anschober, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cele 4.200 de cazuri detectate în decurs de 10 zile s-ar putea să nu pară prea mult în comparaţie cu 2.000 până la 3.000 de contaminări identificate zilnic în centrele de testare obişnuite, dar „imaginaţi-vă dacă aceste persoane nu ştiau că sunt contagioase”, a subliniat ministrul austriac, membru al Partidului Verzilor, care guvernează în coaliţie cu conservatorii.

La Viena, participarea a fost extrem de redusă: doar 13,5% dintre rezidenţi au mers să se testeze.

În opoziţie, social-democraţii au denunţat o „muncă de amatori”, în condiţiile în care operaţiunea a fost marcată de probleme informatice.

Citește și : Coronacriza DĂRÂMĂ economia italiană: Peste 70.000 de afaceri au fost închise!

O a doua fază de testare este programată pentru 8 ianuarie, însă de această dată guvernul are în vedere stimulente pentru a spori participarea, potrivit informaţiilor mass-media.

În total au fost înregistrate 4.530 de decese în această ţară de 8,8 milioane de locuitori de la apariţia pandemiei.