DISTRIBUIȚI

În Austria a intrat în vigoare duminică interdicţia de purtare a vălului islamic integral în spaţiile publice, măsură pe care coaliţia centristă aflată la putere a decis să o ia în urma ascensiunii extremei drepte, transmite DPA, conform agerpres.

Interdicţia, care se referă la vălul integral – burqa şi niqab -, face parte din „legea integrării” votată în luna mai de parlamentul de la Viena.


Citeşte şi: Poliţia londoneză A EVACUAT o staţie de metrou, după ce mai mulţi martori au auzit ‘O BUBUITURĂ’ – FOTO/VIDEO

Conform noii legi, persoanele care vor fi oprite de poliţie şi vor refuza să-şi dea jos vălul integral vor fi sancţionate cu o amendă de 150 de euro.

Guvernul afirmă că noua lege ajută la păstrarea valorilor austriece şi promovează integrarea.

Legea a fost iniţiată de ministrul de externe şi al integrării, Sebastian Kurz, în contextul eforturilor sale şi ale partidului său conservator OeVP de a câştiga alegerile legislative anticipate de la 15 octombrie.

Partidul Poporului (OeVp) conduce de mai multe luni în sondajele preelectorale, ceea ce îl plasează pe Kurz, în vârstă de 31 de ani, în postura de favorit la funcţia de cancelar. Platforma sa electorală se axează puternic pe reducerea imigraţiei şi combatarea ‘islamizării în creştere’.

Citeşte şi: Catalonia. Poliţia spaniolă A TRAS cu gloanţe de cauciuc şi a folosite gaze lacrimogene – VIDEO

Franţa a devenit, în 2011, primul stat european care a interzis purtarea vălului islamic în spaţiile publice. Belgia, Bulgaria şi cantonul elveţian Ticino au adoptat ulterior măsuri similare, în timp ce Olanda a interzis vălul islamic în clădirile publice. În luna aprilie, Germania a optat pentru o interdicţie limitată, care se aplică doar funcţionarilor publici şi militarilor în timpul serviciului.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a confirmat în iulie că astfel de interdicţii sunt legale, susţinând argumentul că oamenii au nevoie să-şi vadă feţele unii altora pentru a construi relaţii normale şi a trăi într-o societate democratică.