DISTRIBUIȚI
Daily Express

Austria a anunţat marţi că este ‘pregătită să ia măsuri pentru protejarea’ frontierelor ţării dacă acordul intervenit luni seară în problema migranţilor în coaliţia de guvernare de la Berlin va intra în vigoare, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Dacă acordul între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) pentru rezolvarea crizei guvernamentale de la Berlin va fi validat, ‘vom fi obligaţi să luăm măsuri pentru a evita dezavantaje pentru Austria şi populaţia sa’, afirmă, într-un comunicat comun, cancelarul Sebastian Kurz (Partidul Poporului, ÖVP, conservator), vicecancelarul Heinz-Christian Strache (Partidul Libertăţii, FPÖ, extremă dreapta) şi ministrul de interne Herbert Kickl (FPÖ).


Citeşte şi: În ciuda procedurii de infringement, Polonia nu renunţă la reforma judiciară (AFP)

‘Guvernul federal (austriac, n.red.) este, de aceea, pregătit, să introducă în mod special măsuri pentru protejarea frontierelor noastre sudice’, cu Italia şi Slovenia, se spune în comunicat.

Printre măsurile propuse de cancelarul german Angela Merkel ministrului său de interne Horst Seehofer, cu care s-a aflat în dispută, se află respingerea spre Austria a solicitanţilor de azil care sosesc în Germania şi care nu pot fi trimişi în statul prin care au intrat în Uniunea Europeană.

Austria se declară pregătită să adopte măsuri similare şi să-i respingă la frontierele sale sudice pe solicitanţii de azil, cu riscul unui efect de domino în Europa.

Citeşte şi:  Japonia cumpără de la americani două radare ultraperformante

În acelaşi timp, Austria aşteaptă o clarificare rapidă a poziţiei guvernului german. ‘Consideraţiile germane dovedesc o dată în plus importanţa unei protecţii europene comune a frontierelor externe’, adaugă acelaşi comunicat.

Cancelarul Sebastian Kurz urmează să prezinte marţi în Parlamentul European de la Strasbourg priorităţile preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene, preluată de Austria duminică. Problema migraţiei constituie prioritatea anunţată de Viena.