DISTRIBUIȚI
G4Media.ro

Viena expulzează patru diplomaţi ruşi pentru activităţi incompatibile cu statutul lor diplomatic, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a ministrului austriac de Externe, Alexander Schallenberg, Austria adăugându-se unui grup de ţări din UE care au luat o măsură similară în această săptămână, potrivit Reuters şi agerpres.

Spre deosebire de alte ţări din UE, printre care se numără Franţa, Italia şi Germania, purtătoarea de cuvânt a ministrului austriac de externe nu a spus că decizia a fost luată din cauza invaziei ruse din Ucraina.


Vezi şi: Macron denunţă criticile ‘scandaloase’ ale premierului polonez – Black News

Cei patru diplomaţi – trei de la ambasada Rusiei de la Viena şi unul de la consulatul general de la Salzburg – trebuie să părăsească Austria până marţi, a declarat ea.

Cei patru „au acţionat într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic”, a precizat purtătoarea de cuvânt într-un scurt comunicat, fără a detalia.

Formularea este de obicei folosită pentru a face referire la spionaj.

Suedia, Danemarca, Grecia şi România se numără printre ţările din UE care au anunţat în această săptămână că expulzează diplomaţi ruşi din cauza războiului din Ucraina.

Aceste măsuri coordonate survin la scurt timp după ce imagini cu ceea ce par fi cadavre de civili pe străzile din oraşul ucrainean Bucea, descoperite după retragerea forţelor ruse, au stârnit indignare la nivel internaţional.

În timp ce unele ţări din UE au expulzat zeci de diplomaţi ruşi, Austria a declarat ‘personae non gratae’ numai o foarte mică parte dintre diplomaţii ruşi de pe teritoriul său.

Austria găzduieşte un număr neobişnuit de mare de diplomaţi ruşi deoarece la Viena îşi au sediul Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi un centru al ONU unde se află agenţii precum Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate.

Citeşte şi: Apropiaţii lui Trump riscă să fie incriminaţi pentru asaltul de la Capitoliu – Black News

Prin urmare, ţări mari precum Rusia au trei ambasadori la Viena – unul pentru Austria şi câte unul pentru agenţiile ONU şi OSCE.

Conform Ministerului de Externe austriac, la Ambasada Rusiei lucrează 65 de diplomaţi. La aceştia se adaugă alte câteva zeci la misiunile ONU de la Viena şi la OSCE.