DISTRIBUIȚI
The Australian

Un bărbat care a planificat un atentat sinucigaş în Australia a fost condamnat la 17 ani şi patru luni de închisoare, a relatat mass-media locală marţi, informează dpa, potrivit agerpres.

Agim Kruezi intenţiona să utilizeze explozivi artizanali obţinuţi acasă la comiterea unui atentat terorist în 2014, după ce a fost împiedicat să părăsească Australia pentru a lupta alături de gruparea Jabhat al-Nusra afiliată Al-Qaida în Siria, a anunţat Australian Associated Press.


Vezi şi: De-abia ieşite pe poarta arestului, fetele de la Pussy Riot au fost băgate iar în dubă – VIDEO

Bărbatul în vârstă de 25 de ani originar din capitala statului Queensland, Brisbane, a pledat vinovat pentru pregătirea unei incursiuni într-un stat străin şi planificarea unui act terorist.

„Rămâneţi un risc serios pentru public”, a declarat judecătoarea de la Curtea Supremă din Brisbane Rosalyn Atkinson, pronunţând marţi sentinţa. Ea a subliniat că Kruezi nu a arătat nicio remuşcare şi nu s-a dezis de vederile extremiste violente.

Potrivit judecătoarei, bărbatul se considera motivat să provoace „moarte şi distrugere” ca îndatorire religioasă.

„Aţi aderat la o ramură radicală a islamului şi aveţi vederi ideologice extremiste ce susţin şi promovează jihadul violent”, a mai spus ea.

Kruezi intenţiona „să ucidă oameni nevinovaţi la întâmplare într-un loc public şi, în cele din urmă, să moară ca martir în acel atac”, a declarat instanţei procurorul Lincoln Crowley.

Citeşte şi: Autorul atacului terorist din Manchester a fost salvat din Libia chiar de marina britanică

După ce paşaportul său a fost anulat în 2014, Kruezi a achiziţionat 10 litri de benzină şi a încercat să cumpere sticle şi dopuri pentru a face cocteiluri Molotov şi a comite un atac „mortal” pe teritoriul australian, potrivit instanţei. El şi-a cumpărat de asemenea un arc şi o săgeată.

Poliţia i-a percheziţionat casa în 2014 şi a descoperit o puşcă semiautomată încărcată, cagule, macete, precum şi literatură extremistă şi un steag al Statului Islamic pe peretele dormitorului său.

Kruezi va fi eligibil să solicite eliberarea condiţionată după ce va efectua 13 ani din pedeapsă.