DISTRIBUIȚI
AAP

Australia îşi propune să devină unul din primii zece exportatori de armament din lume în următorul deceniu, a declarat luni premierul australian Malcolm Turnbull, într-o conferinţă de presă la Sydney, transmit Xinhua şi site-ul BBC News, potrivit agerpres.

El a anunţat o nouă strategie de stimulare a exporturilor de armament, în primul rând prin credite garantate de guvern, în sumă totală de 3,8 miliarde de dolari australieni (3,1 miliarde de dolari SUA), producătorilor din industria de apărare.


Citeşte şi: Statul Islamic revendică atacul de la Academia Militară din Afganistan

Potrivit lui Malcolm Turnbull, acordarea acestor credite va duce la crearea de locuri de muncă şi va ajuta Australia să-şi atingă potenţialul în materie de tehnologie de apărare şi de inovaţie.

De asemenea, guvernul va înfiinţa agenţii separate pentru mai buna coordonare şi promovare a exporturilor.

În prezent, exporturile anuale de armament ale Australia se cifrează la 1,5-2,5 miliarde de dolari australieni, ceea ce o plasează pe locul al 20-lea în lume.

Întrebat dacă această creştere a exporturilor de armament este o reacţie la activităţile militare ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, Turnbull a răspuns: ‘În afară de Coreea de Nord, nu există nicio ţară în regiune care să arate vreo intenţie ostilă la adresa Australiei.’

Citeşte şi: Poliţia indoneziană a arestat mai mulţi travestiţi şi i-a obigat să se îmbrace în haine bărbăteşti

Unii deputaţi din opoziţie au criticat deja planul guvernului, senatorul Nick McKim, din partea Verzilor, calificându-l ca ‘dezgustător’. ‘Ei vor ca Australia să devină un exportator în masă de violenţă, un exportator în masă de moarte, un exportator în masă de suferinţă umană’, a declarat McKim la postul Sky News.

Australia se va concentra în primul rând pe creşterea exporturilor spre SUA, Marea Britanie, Canada şi Noua Zeelandă, dar va viza şi pieţe din Asia şi din Orientul Mijlociu.

SUA sunt cel mai mare exportator de armament la nivel global, cu o treime din totalul vânzărilor, fiind urmate de Rusia, China, Franţa, Germania şi Marea Britanie, potrivit Institutului pentru cercetări în domeniul păcii, cu sediul la Stockholm.