DISTRIBUIȚI

Australia va primi începând de luni turişti internaţionali după aproape doi ani de sigilare a frontierelor sale, bazându-se pe ratele ridicate de vaccinare împotriva COVID-19 și pe statisticilor care arată că numărul de infecţii este în scădere, potrivit mediafax.

„Aşteptarea a luat sfârşit”, a declarat premierul Scott Morrison în cadrul unei şedinţe de duminică la aeroportul internaţional din Melbourne.


Citește și : Casa Albă: Rusia poate lansa oricând un atac asupra Ucrainei

Deschiderea Australiei pentru turişti este cel mai clar exemplu de până acum al trecerii guvernului de la o abordare strictă de tip zero-COVID la a trăi cu virusul şi la vaccinarea populaţiei pentru a reduce la minimum decesele şi bolile grave.

Majoritatea celor 2,7 milioane de infecţii cu coronavirus din ţară au avut loc de la apariţia variantei Omicron la sfârşitul lunii noiembrie. Dar, cu una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, peste 94% dintre persoanele cu vârsta de 16 ani şi peste sunt vaccinate cu două doze, au existat puţin sub 5.000 de decese, o fracţiune din ratele înregistrate în multe alte ţări dezvoltate, scrie Reuters.

Duminică, ţara a înregistrat peste 16.600 de cazuri de coronavirus şi cel puţin 33 de decese, în principal în cele mai populate trei state: New South Wales, Victoria şi Queensland.

Rămâne de văzut dacă turiştii se vor întoarce în număr mare pe insula continent, supranumită „fortăreaţa Australia” pentru controalele stricte la frontiere. Guvernul speră să stimuleze un sector în creştere înainte de pandemie, produsul intern brut real al turismului a crescut cu 3,4% în 2018-2019, comparativ cu o creştere globală a PIB-ului de 1,9%.

Citește și : Stoltenberg reiterează sprijinul NATO pentru Ucraina în faţa unei agresiuni din partea Rusiei

Australia s-a redeschis treptat din noiembrie, permiţând mai întâi australienilor să intre şi să iasă din ţară, apoi admiţând studenţi internaţionali şi unii lucrători. De luni, pot intra călătorii de agrement şi mai mulţi călători de afaceri.