DISTRIBUIȚI
thenewdaily.com.au

Australia a anunţat joi că va trimite peste 100 de soldaţi şi poliţişti în insulele Solomon, după proteste violente împotriva guvernului condus de Manasseh Sogavare, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Premierul australian Scott Morrison a precizat că omologul său solomonez a cerut asistenţă din partea Australiei, care a fost aprobată de comitetul pentru securitate naţională de la Canberra.


Citeşte şi: Firma lui Hunter Biden a ajutat o companie chineză să achiziționeze o mină bogată de cobalt. Valoarea afacerii se apropie de 4 miliarde de dolari! – Black News

„Scopul nostru este de a asigura stabilitate şi securitate (…). Guvernul australian nu intenţionează defel să intervină în afacerile interne ale Insulelor Solomon”, a subliniat Morrison în faţa presei.

Capitala solomoneză Honiara era joi scena unor noi revolte, manifestanţii sfidând interdicţia de circulaţie impusă de poliţie după incidentele de miercuri, când sute de oameni au ieşit în stradă cerând demisia premierului, înainte de a se deplasa în cartierul chinezesc din capitală, unde au dat foc unui post de poliţie şi au vandalizat magazine, înainte ca forţele de ordine să intervină cu gaze lacrimogene.

Sogavare, care a ordonat starea de asediu, a deplâns „un eveniment trist şi nefericit vizând să provoace căderea unui guvern ales democratic”.

La tulburările de miercuri au luat parte şi manifestanţi din insula învecinată Malaita, care găzduieşte o treime din populaţia fostei colonii britanice, nemulţumiţi de decizia din 2019 a guvernului solomonez de a pune capăt relaţiilor diplomatice cu Taiwanul şi de a stabili relaţii oficiale cu China.

Anul trecut, Malaita a decis chiar organizarea unui referendum privind independenţa, respins de guvernul de la Honiara ca ilegitim.

În 1983, insulele Solomon au ales să recunoască Taiwanul şi mulţi locuitori din Malaita au legături strânse cu Taipei.

Insulele Solomon, independente de Marea Britanie din 1978, au fost scena unor violenţe interetnice la începutul anilor 2000. Noi tensiuni au determinat desfăşurarea unei forţe de pace conduse de Australia, între 2003 şi 2013.

Citeşte şi: Mexicul scoate armata împotriva cartelurilor de droguri – Black News

Cartierul chinezesc din Honiara a fost centrul unor revolte şi la alegerile legislative din 2006, pe fondul zvonurilor că voturile au fost măsluite de societăţi apropiate de Beijing.

Joi, liderul opoziţiei solomoneze, Matthew Wale, a cerut demisia premierului Sogavare, subliniind că tulburările nu vor înceta cu starea de asediu.

„Din păcate, frustrările şi mânia populară împotriva premierului se răspândesc în mod incontrolabil în stradă, iar oportuniştii profită de situaţie”, a declarat Wale într-un comunicat citat de AFP.