DISTRIBUIȚI

Australia a anunţat joi că va înscrie mişcarea islamistă palestiniană Hamas pe lista organizaţiilor teroriste, devenind astfel ultima naţiune occidentală care face acest lucru, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Canberra a înscris deja Brigăzile Ezzedin al-Qassam ale Hamas pe lista grupărilor teroriste, însă noua desemnare vizează întreaga organizaţie.


Citeşte şi: Biden ar trebui să folosească manualul Războiului Rece pentru a opri amenințarea lui Putin din Ucraina – Black News

Hamas, care deţine în prezent controlul în Fâşia Gaza, a jurat că va „elibera” Ierusalimul prim forţă şi a întreprins frecvent atacuri împotriva unor ţinte israeliene.

„Opiniile Hamas şi ale grupărilor extremiste violente care figurează astăzi pe listă sunt profund îngrijorătoare şi nu este loc în Australia pentru ideologii ale urii”, a declarat ministrul de interne australian Karen Andrews.

Desemnarea va impune restricţii asupra finanţării şi oricărui fel de sprijin acordat Hamas, unele infracţiuni fiind pasibile de o pedeapsă de 25 de ani de închisoare.

„Este esenţial ca legile noastre să vizeze nu doar actele teroriste şi teroriştii, ci şi organizaţiile care planifică, finanţează şi execută aceste acte”, a declarat Andrews.

Citeşte şi: Rusia a reuşit să se facă auzită şi nu caută confruntare, susţine un fost secretar general al OSCE – Black News

Israelul menţine o blocadă asupra Fâşiei Gaza din 2007, când Hamas a preluat puterea în această enclavă săracă.

De atunci, SUA au desemnat demult Hamas drept grupare teroristă. O decizie similară a Uniunii Europene (UE) a fost obiectul unei lungi bătălii judiciare, care a dus în final la revenirea Hamas pe lista grupărilor teroriste.