DISTRIBUIȚI
Reuters

Vicepremierul australian Barnaby Joyce a anunţat vineri că va demisiona săptămâna viitoare, în urma scandalului izbucnit după ce un ziar a dezvăluit că a lăsat gravidă o fostă consilieră cu care a avut o relaţie extraconjugală, relatează dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

Politicianul conservator în vârstă de 50 de ani era presat să demisioneze, în condiţiile în care partidul său, Naţionalii, a confirmat joi că a primit o plângere de hărţuire sexuală care-l acuză pe vicepremier.


Citeşte şi: Preşedintele Venezuelei anunţă intenţii de cumpărare a monedei virtuale petro în valoare de un miliard de dolari

„Luni dimineaţa, la şedinţa partidului, voi demisiona din funcţia de lider al partidului Naţionalii şi din cea de vicepremier al Australiei”, a declarat Joyce presei în Armidale, regiunea New England, circumscripţia sa. Joyce, care este şi deputat, îşi va păstra în schimb locul în parlament, salvând astfel majoritatea fragilă de un loc a coaliţiei de centru-dreapta a premierului Malcolm Turnbull.

Joyce a menţionat vineri că a cerut ca plângerea primită împotriva sa să fie remisă poliţiei şi că l-a informat de intenţiile sale pe Mathias Cormann, care asigură interimatul ca premier cât timp Turnbull se află în vizită în SUA.

El a evocat „litania de alegaţii” cu care a fost înconjurat în ultimele două săptămâni – după ce un tabloid a publicat o fotografie a fostei sale consiliere de presă Vikki Champion, cu 17 ani mai tânără şi vizibil însărcinată – şi a subliniat că este „incredibil de important” ca acest „circuit” să fie întrerupt, „pentru Vikki, pentru copilul meu nenăscut, pentru fiicele mele şi pentru Nat” (soţia sa).

Citeşte şi: Presa internaţională scrie despre anunţul lui Toader cu privire la lansarea `procedurii de revocare` a procurorului-șef al DNA

După ce iniţial premierul a calificat relaţia lui Joyce cu consiliera drept o „eroare şocantă de judecată” şi l-a obligat să-şi ia liber o săptămână, anunţând totodată că nu le va mai permite miniştrilor săi să întreţină relaţii sexuale cu personalul de cabinet, în urma anunţului de vineri al vicepremierului el a elogiat prestaţia acestuia şi a insistat că guvernul de coaliţie nu a avut de suferit, iar „parteneriatul va continua nediminuat”.

La rândul său, Barnaby Joyce s-a angajat vineri să nu critice guvernul de pe băncile parlamentului şi a menţionat că scrie o carte, în perspectiva naşterii copilaşului său, în aprilie.