DISTRIBUIȚI
Foxtrot Alpha - Jalopnik

Australia a anunţat miercuri abandonarea flotei sale de elicoptere militare de fabricaţie europeană, aparate de tip MRH90 (Taipan), în favoarea elicopterelor americane, în pofida eforturilor Franţei pentru a salva contractul, informează France Presse, potrivit agerpres.

Ministrul apărării australian Richard Marles, membru al guvernului de centru-stânga ales anul trecut, a afirmat că elicopterele Taipan ar urma să fie înlocuite cu aparate model Black Hawk, de producţie americană.


Citește și :  Croaţia investighează dispariţia unui yaht aparţinând oligarhului uzbek Alişer Usmanov

Elicopterul MRH90 sau Taipan este versiunea australiană a NH90, un elicopter multirol aflat în dotarea armatei franceze sub numele Caiman.

Acest aparat este produs de consorţiul industrial european NH Industries (NHI), ce reuneşte constructorul aeronautic european Airbus Helicopters, grupul italian Leonardo şi compania olandeză Fokker.

La finalul lui 2021, guvernul australian a ”informat Airbus despre decizia sa de a lansa în străinătate o cerere de vânzări militare pentru eventuala înlocuire a MRH90”, indicase grupul Airbus la acea vreme.

”Taipan ne ridică probleme de mulţi ani în termeni de mentenanţă şi aprovizionare cu piese de schimb”, a explicat miercuri Marles la postul naţional de televiziune australian ABC.

Încrederea între Paris şi Canberra a fost afectată în septembrie 2021 când guvernul conservator australian a anulat brusc un contract de 90 de miliarde de dolari australieni (56 de miliarde de dolari americani) pentru submarine ale companiei franceze Naval Group, Australia preferând submarine cu propulsie nucleară britanice sau americane.

La apogeul acelei crize, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat pe premierul australian de la acea vreme, Scott Morrison, că a minţit cu privire la acord, după care l-a rechemat în ţară pe ambasadorul francez de la Canberra.

Citește și : Biden vizitează joi California lovită de furtuni

Relaţiile dintre cele două ţări au rămas tensionate până la alegerea în mai 2022 a unui nou prim-ministru în Australia, în persoana lui Anthony Albanese, care a făcut eforturi pentru a repara relaţiile cu Parisul.

În iunie anul trecut Norvegia, nemulţumită de întârzierile de livrare, a anunţat la rândul său anularea unui contract pentru 14 elicoptere NH90, încheiat cu consorţiul NHI.