DISTRIBUIȚI
Adevarul

Australia reintroduce plata angajaților care trebuie să intre în carantină din cauza COVID-19, a declarat sâmbătă premierul Anthony Albanese, în timp ce un nou val de infecții provocate de Omicron afectează țara, potrivit  mediafax.

Australia se luptă cu o epidemie majoră determinată de noile subvariante Omicron, BA.4 și BA.5, extrem de contagioase, autoritățile avertizând că aceasta ar putea duce la internarea în spitale a tot mai multor persoane și la o mai mare presiune asupra sistemului de sănătate.


Citește și : Sri Lanka: Demisia preşedintelui Rajapaksa a fost acceptată, premierul Wickremesinghe va fi învestit preşedinte interimar

„Vreau să mă asigur că oamenii nu sunt lăsați în urmă, că persoanele vulnerabile sunt îngrijite”, a declarat Albanese, potrivit Reuters: „Nimeni (nu ar trebui să fie) să se confrunte cu alegerea deloc de invidiat de a nu se putea izola în mod corespunzător fără a pierde un venit și fără a fi pus într-o situație care este foarte dificilă.”

Albanese a declarat că plata concediului, care s-a încheiat pe 30 iunie și care le permitea angajaților să primească până la 750 de dolari australieni (510 dolari) pentru fiecare perioadă de carantină de 7 zile, va fi restabilită și prelungită până la 30 septembrie.

Prelungirea va costa contribuabilii puțin sub 800 de milioane de dolari australieni, care vor fi împărțite în mod egal între guvernul federal și cel de stat, a declarat Albanese. Oamenii pot depune cereri începând cu 20 iulie.

Până la sfârșitul anului trecut, guvernul a cheltuit aproape 13 miliarde de dolari australieni (8,8 miliarde de dolari) pentru 2,4 milioane de angajați în plăți pentru pandemie, potrivit datelor oficiale, în timp ce sprijinul federal total de la începutul pandemiei este estimat la peste 300 de miliarde de dolari australieni.

Autoritățile au îndemnat populația să poarte măști în interior și să își facă vaccinurile de rapel cât mai curând, în timp ce se pregătesc pentru „milioane” de noi cazuri în următoarele săptămâni, Australia confruntându-se cu o iarnă grea pe fondul coexistenței COVID-19 și a virusului gripal.

Valul actual este probabil să atingă punctul culminant în luna august, a declarat Albanese, adăugând că oficialii din domeniul sănătății au comparat rata de infectare a noilor variante cu cea a rujeolei.

Citește și : Creştere semnificativă a numărului de morminte în zonele controlate de forţele ruse în Ucraina

Internările în spitale din mai multe state au depășit deja niveluri record, cu peste 4.600 de persoane internate în spitale din Australia.

De la începutul pandemiei, Australia a raportat aproximativ 8,7 milioane de cazuri de COVID-19 și 10.549 de decese, mult mai puține decât în multe țări.