DISTRIBUIȚI

Agenţia de securitate şi informaţii australiană ASIO a redus nivelul ameninţării teroriste la „posibilă” pentru prima dată după 2014, a anunţat luni directorul general al agenţiei, citat de DPA, potrivit agerpres.

În comentarii făcute la Canberra, şeful ASIO Mike Burgess a spus că decizia a fost luată „după o analiză atentă şi consultări”.


Citeşte şi: SUA şi Rusia dispun de modalităţi pentru a gestiona riscurile nucleare – Black News

Potrivit lui Burgess, când miliţia extremistă Stat Islamic „şi-a format califatul în Orientul Mijlociu, un număr semnificativ de australieni au fost seduşi de poveşti şi falsă propagandă, iar acest lucru a determinat ASIO să ridice nivelul ameninţării teroriste la probabilă”, adăugând că decizia din 2014 a fost „tragic justificată”.

Burgess a spus că din 2014, au avut loc 11 atacuri teroriste pe pământ australian şi 21 de „comploturi semnificative” au fost „depistate şi oprite”.

Cu toate acestea, „nu au avut loc atacuri sau perturbări majore” în acest an.

Ministrul afacerilor interne, Clare O’Neil, a adăugat la rândul său că 153 de persoane au fost inculpate „ca urmare a 79 de operaţiuni legate de combaterea terorismului” în această perioadă.

Burgess a subliniat că reducerea nivelului ameninţării „nu înseamnă că ameninţarea a dispărut. Departe de aceasta. Posibilă nu înseamnă neglijabilă”, a notat el.

Citeşte şi: Kazahstanul vrea să naţionalizeze întreprinderile energetice aflate în dificultate

„Deşi Australia rămâne o potenţială ţintă teroristă, există mai puţini extremişti cu intenţia de a comite un atac pe uscat decât erau când am ridicat nivelul ameninţării în 2014”, a adăugat el.

O’Neil a avertizat cu privire la „noile tendinţe ce apar în lupta cu terorismul”, inclusiv „ascensiunea naţionalismului extrem şi a terorii de dreapta”, precum şi „viteza tot mai mare cu care oamenii devin radicalizaţi şi apoi trec la violenţă”.