DISTRIBUIȚI
The Cairns Post

Australia a marcat sâmbătă aniversarea a 75 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial cu o ceremonie sumbră, cu o slabă participare şi salutată de puţinii veterani supravieţuitori, relatează dpa, scrie agerpres.

Un milion de australieni au servit în război, dintr-o naţiune de numai şapte milioane la momentul respectiv. Aproape 40.000 au fost ucişi şi 30.000 luaţi prizonieri, în principal de către japonezi.


Citește și : Peste 260 de români care lucrează în Germania la o fabrică de conserve, testați pozitiv pentru COVID-19

Australienii au luptat în multe teatre de război – la început în nordul Africii, în Grecia şi Creta împotriva Germaniei, a Italiei şi regimului francez de la Vichy, în războiul aerian asupra Germaniei şi în bătălii maritime din Mediterana.

Trupele au venit apoi acasă pentru a apăra Australia împotriva Japoniei în războiul din junglă şi în insulele din nordul Australiei, în bătălii navale în Oceanul Pacific şi Oceanul Indian.

La Memorialul Naţional de Război din Canberra, în faţa veteranilor supravieţuitori şi demnitarilor, prim-ministrul Scott Morrison a declarat că 15 august – ziua capitulării Japoniei – este „o mare victorie ce a schimbat cursul istoriei”.

Citește și : Reuniunile cu peste 10 persoane la Paris, interzise dacă nu este garantată distanţarea socială

„Australia nu a fost singură. Am stat alături de aliaţi şi prieteni. A fost o luptă globală. Toţi au înţeles că dacă nu ne confruntăm împreună cu tirania, în cele din urmă am fi înfruntat-o singuri”, a spus Morrison în faţa unei audienţe restrânse din cauza pandemiei de coronavirus.