DISTRIBUIȚI
Tek.no

Australia a lansat o aplicaţie pentru smartphone destinată identificării celor care au luat contact cu o persoană diagnosticată cu noul coronavirus în scopul întreruperii lanţului de contaminare, autorităţile depunând eforturi pentru a linişti temerile referitoare la încălcarea vieţii private, informează AFP, scrie agerpres.

Aplicaţia, denumită COVIDSafe, utilizează tehnologia Bluetooth şi va putea fi de asemenea consultată de către autorităţile sanitare în cazul în care o persoană care o utilizează contractează boala.


Citește și : Manifestații la Tel Aviv împotriva acordului Netanyahu-Gantz, cu respectarea distanţării sociale

Directorul serviciilor de sănătate australiene, Brendan Murphy, a explicat că aplicaţia va facilita sarcina serviciilor de sănătate în ceea ce priveşte identificarea tuturor celor care au fost la mai puţin de 1,5 metri de o persoană purtătoare a virusului.

„Aplicaţia va oferi lista numerelor de telefon ale celor care s-au aflat la această distanţă timp de 15 minute sau mai mult”, a explicat el.

„Acest lucru va permite contactarea unora dintre aceste persoane cu o zi sau două mai devreme decât este posibil în prezent”.

Australia a înregistrat puţin peste 6.700 de cazuri de COVID-19, fiind raportate 83 de decese. Numărul cazurilor noi a scăzut considerabil în ultimele zile, duminică fiind recenzate 16 noi contaminări.

Autorităţile sanitare susţin că utilizarea la scară largă a noii aplicaţii va permite relaxarea anumitor restricţii de deplasare şi în ceea ce priveşte adunările publice, măsuri dispuse în cadrul luptei contra epidemiei.

Potrivit oficialilor, aplicaţia va deveni un instrument eficace din momentul în care va fi utilizată de jumătate dintre numărul locuitorilor. Folosirea aplicaţiei este gratuită şi voluntară.

Citește și : Germania raportează 1.737 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore

Pentru a reduce temerile referitoare la viaţa privată, aplicaţia poate fi folosită sub un pseudonim, poliţia nu o va putea utiliza în cadrul anchetelor judiciare, iar toate informaţiile sunt şterse în mod automat după 21 de zile.

Prima ţară care a recurs la un astfel de sistem a fost Singapore, iar aplicaţii similare sunt în curs de dezvoltare în Franţa, Germania şi Marea Britanie.