DISTRIBUIȚI

Guvernul australian a anunţat sâmbătă că i-a retras cetăţenia lui Neil Prakash, considerat unul din principalii recrutori pentru organizaţia jihadistă Stat Islamic, transmit dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

Ministrul de interne Peter Dutton a precizat, într-un comunicat, că lui Neil Prakash i-a fost notificat faptul că nu mai deţine cetăţenia australiană.


Citește și : Premierul albanez Edi Rama remaniază cabinetul în contextul valului de proteste studenţeşti şi anticorupţie

Prakesh, în vârstă de 27 de ani, se află în prezent într-o închisoare de maximă securitate la Gaziantep, în sudul Turciei, unde este acuzat de apartenenţă la o organizaţie teroristă.

Australia a emis totodată o cerere oficială de extrădare a lui Prakash în urma acuzaţiilor de terorism în această ţară, a mai indicat ministrul de interne.

Potrivit legislaţiei australiene, o persoană cu dublă naţionalitate îşi poate pierde cetăţenia australiană ‘dacă acţionează contrar jurământului de credinţă faţă de Australia, implicându-se în acţiuni legate de terorism’, a precizat Dutton.

Retragerea cetăţeniei lui Prakash ridică la 12 numărul persoanelor cărora li s-a aplicat această prevedere legală, a indicat ministrul.

Prakash, născut la Melbourne din mamă cambodgiană şi tată originar din Fiji, deţine şi cetăţenia acestui stat.

Prakash a plecat în 2013 din Melbourne spre Siria, unde şi-a luat numele de Abu Khaled al-Cambodi şi a devenit un recrutor important pentru Statul Islamic.

Citește și : Pavel Filip: Guvernul de la Chișinău susține în totalitate integritatea teritorială a Ucrainei

Guvernul de la Ankara a declarat că Neil Prakash trebuie să fie judecat şi să-şi execute pedeapsa în Turcia înainte de a putea fi extrădat.

Neil Prakash este încarcerat în Turcia din octombrie 2016, după ce a fost prins încercând să treacă frontiera dinspre Siria cu acte de identitate false.