DISTRIBUIȚI
Reuters

Australia a anunţat marţi extinderea asistenţei de securitate pe care o acordă Filipinelor, implicând antrenament în contraterorism urban, pentru a combate creşterea şi răspândirea militantismului islamist în regiune, relatează Reuters. 

Anunţul urmează după încheierea unei bătălii de 154 de zile pentru oraşul Marawi, care a scos în evidenţă lipsa de experienţă a armatei filipineze în lupta împotriva gherilelor urbane şi a alimentat temeri că susţinătorii Statului Islamic vor să folosească insula Mindanao din sudul arhipelagului ca o bază pentru operaţiunile din Asia de Sud-Est.


Lupta pentru Marawi s-a încheiat luni. Autorităţile filipineze au declarat că 920 de militanţi, 165 de soldaţi şi poliţişti şi cel puţin 45 de civili au fost ucişi în conflict, care a fost provocat strămutarea a peste 300.000 de persoane.

Australia, împreună cu Statele Unite, Singapore şi China au furnizat armament şi sprijin tehnic, inclusiv avioane de supraveghere.

„Toate naţiunile trebuie sa înveţe din recentul conflict de la Marawi şi experienţa (prin care au trecut) Filipinele”, a declarat ministrul australian al apărării Marise Payne. Canberra şi Manila vor găzdui un seminar postconflict asupra celor cinci luni de lupte de la Marawi, a anunţat de asemenea ministrul australian.

Aproximativ 80 de soldaţi din echipa mobilă de antrenament a Australiei vor fi desfăşuraţi în baze locale din Filipine pentru a instrui armata şi unităţile maritime în războiul urban împotriva terorismului, a spus Payne pe marginea unei reuniuni a miniştrilor apărării ASEAN la Clark, o fostă bază a forţelor aeriene americane în Filipine.

„Răspândirea terorismului inspirat de Daesh (Statul Islamic) este o ameninţare directă pentru Australia şi interesele ei şi ne angajăm să colaborăm cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a ne asigura că Daesh nu poate stabili o poziţie geografică sigură în regiune”, a adăugat el într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Payne, Australia este preocupată de întoarcerea combatanţilor Statului Islamic din Irak şi Siria în ţările de origine din Asia de Sud-Est şi colaborează cu Indonezia, Malaezia, Filipine şi Singapore pentru a monitoriza mişcările militanţilor islamişti.

Secretarul apărării filipinez Delfin Lorenzana a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că guvernul a obţinut de la serviciile de informaţii kurde prin ambasada Manilei la Bagdad o listă de indonezieni, malaezieni şi câţiva filipinezi care s-ar putea întoarce acasă.

Lorenzana a adăugat că Filipinele şi Australia revizuiesc acum desfăşurarea avioanelor de supraveghere, care au zburat patru ori pe săptămână deasupra Marawi de la sfârşitul lunii iunie.