DISTRIBUIȚI
RT.com

Amnesty International şi alte 80 de ONG-uri i-au somat joi pe liderii naţiunilor din Pacific să ceară închiderea unei tabere de detenţie a refugiaţilor finanţată de Australia pe Insula Nauru, unde vor organiza un summit săptămâna viitoare, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Cele 18 ţări membre ale Forumului insulelor din Pacific (FIP) se întâlnesc între 3 şi 6 septembrie în Nauru, nu departe de aşa-numitul „Guantanamo australian”.


Citește și: Atac xenofob împotriva unui migrant din Germania

În acest centru de detenţie sunt solicitanţii de azil care au încercat să ajungă în Australia pe mare şi care, în virtutea unei politici de imigraţie draconice, sunt trimişi în infrastructuri izolate din Pacific, în micro-statul Nauru sau în Papua Noua Guinee.

Canberra îşi justifică politica prin necesitatea de a împiedica sosirile bărcilor de imigranţi ilegali şi de a le salva astfel vieţile pentru a nu mai încerca să întreprindă deplasarea periculoasă pe mare. Chiar dacă cererile de azil ale migranţilor sunt justificate, ei nu sunt acceptaţi pe teritoriul australian.

Într-o scrisoare deschisă, Amnesty şi 80 de organizaţii non-guvernamentale au cerut liderilor naţiunilor FIP să acţioneze.

„Liderii insulelor din Pacific nu mai pot ignora această problemă, care trebuie să figureze în fruntea discuţiilor FIP”, a scris Roshika Deo, cercetător la Amnesty pentru Pacific.

„Este o situaţie disperată care necesită acţiuni urgente. Liderii regionali trebuie să demonstreze că nu vor sta fără să facă nimic când sunt puse în pericol alte vieţi prin politicile abuzive ale guvernului australian”.

Solicitanţii de azil trimişi în Nauru şi Insula Manus (nordul Papua Noua Guinee) sunt supuşi unui „tratament crud şi degradant”, declară ONG-urile. „Informaţiile privind violenţa pe scară largă împotriva refugiaţilor în Papua Noua Guinee sunt multe la fel ca şi cele asupra violenţelor şi hărţuirii sexuale împotriva femeilor şi copiilor în Nauru”.

Potrivit organizaţiei Refugee Council of Australia, peste 200 de persoane locuiesc în tabăra din Nauru, dintre care zeci de copii.

Citește și: Trump se ia ‘la trântă’ cu coloșii din lumea internetului: ‘Este o problemă foarte gravă’

Potrivit apărătorilor drepturilor omului, migranţii suferă de probleme psihice în special din cauza perspectivei de detenţie nedeterminate, cu cazuri de automutilare la copii depresivi.

Tabăra finanţată de Canberra reprezintă totuşi un câştig financiar pentru Nauru, o ţară foarte mică de 21 kilometri pătraţi ce şi-a epuizat singura resursă, fosfatul.

Guvernul din Nauru a impus restricţii severe asupra mass-media care vor relata despre summitul FIP, ameninţând să revoce vizele jurnaliştilor care ar fotografia sau filma tabăra solicitanţilor de azil. Numărul jurnaliştilor admişi a fost de asemenea limitat, în timp ce prezenţa grupului public australian, Australian Broadcasting Corporation, a fost interzisă la summit.