DISTRIBUIȚI

Poliţia australiană va avea dreptul să verifice identitatea oricărei persoane în aeroporturile din ţară, fără a da explicaţii, a anunţat marţi premierul Malcolm Turnbull, transmite dpa, potrivit agerpres.

În baza noilor prevederi, poliţiştii vor putea cere prezentarea actelor de identitate şi vor putea ordona oricui să părăsească aeroportul, fără a trebui să ofere un motiv.


Citește și: Turcia şi Africa de Sud îşi recheamă ambasadorii din Israel

Până acum, australienii nu aveau obligaţia de a avea asupra lor acte de identitate şi poliţia nu le putea cere să-şi dea numele sau să plece dintr-un loc anume fără o justificare.

Decizia de a înzestra poliţia australiană cu puteri sporite vine după ce guvernul de la Canberra a anunţat că va instala pe principalele aeroporturi şi pe cele regionale scanere corporale şi echipamente avansate cu raze X.

Premierul Turnbull a menţionat recentele atacuri teroriste din oraşul indonezian Surabaya drept dovadă a ameninţării pe care o reprezintă teroriştii pentru această regiune.

Atacurile de duminică din Indonezia „ne amintesc că trebuie să fim tot timpul vigilenţi”, a declarat presei la Melbourne şeful executivului australian. „Poliţiştii sunt antrenaţi să observe comportamente şi îi urmăresc foarte atent pe cei care par agitaţi sau care par să stârnească suspiciuni”, a asigurat Turnbull.

Citește și: Talibanii atacă violent în Afganistan. Se dau lupte grele la Farah – VIDEO 

După atentatele de duminică, preşedintele Camerei deputaţilor a parlamentului indonezian, Bambang Soesatyo, a afirmat, marţi, că parlamentul indonezian va accelera revizuirea legislaţiei antiterorism, care ar urma să fie finalizată în iunie.

Cel puţin 18 persoane – inclusiv o parte din atacatori – au fost ucise în atentate sinucigaşe produse duminică la trei lăcaşuri de cult din Surabaya şi luni la sediul poliţiei. Atacurile au fost comise de două familii – inclusiv copii – care potrivit poliţiei făceau parte din gruparea Jemaah Ansharud Daulah, ai cărei lideri au jurat credinţă Statului Islamic.