DISTRIBUIȚI
Radio NZ

Arhiepiscopul catolic australian Philip Wilson a anunţat miercuri că se va retrage din îndatoririle sale, la o zi după ce un tribunal l-a găsit vinovat că a ascuns abuzurile sexuale comise de un preot, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Wilson, care riscă până la doi ani de închisoare, a declarat că încă meditează la motivele tribunalului pentru verdictul dictat.


Citește și : Venezuela: Maduro anunță expulzarea însărcinatului american cu afaceri la Caracas

„În timp ce fac acest lucru este potrivit ca, în lumina unora dintre concluziile judecătorului, să mă retrag din îndatoririle mele de arhiepiscop”, a precizat Wilson într-un comunicat trimis media prin e-mail.

Arhiepiscopul de Adelaide şi fostul preşedinte al celui mai important organism al bisericii catolice australiene a declarat că va demisiona permanent din funcţie dacă va deveni „necesar sau adecvat”.

Wilson a fost acuzat că a acoperit o infracţiune gravă pasibilă de punere sub acuzare comisă de un alt preot, James Fletcher, după ce a aflat despre acest lucru în 1976, când era preot parohial asistent în statul New South Wales.

Avocaţii lui Wilson, în vârstă de 67 de ani, au invocat în instanţă faptul că acesta nu ştia că Fletcher abuzase sexual un copil. James Fletcher a fost găsit vinovat în 2004 de nouă capete de acuzare pentru abuz sexual asupra unui copil şi a murit în închisoare în 2006, din cauza unui atac cerebral.

Sentinţa în cazul lui Wilson va fi anunţată în iunie de un tribunal local din oraşul Newcastle, din statul New South Wales.

Citește și : Antonio Tajani: Vom urmări ca promisiunile lui Mark Zuckerberg să fie respectate

Anul trecut, Australia a încheiat o anchetă de cinci ani solicitată de guvern asupra alegaţiilor de abuzuri sexuale în biserici şi alte instituţii, în contextul acuzaţiilor că bisericile i-au protejat pe preoţii pedofili mutându-i dintr-o parohie în alta.

Ancheta a stabilit că 7% dintre preoţii catolici care au lucrat în Australia între 1950 şi 2010 au fost acuzaţi de infracţiuni sexuale asupra copiilor şi că aproape 1.100 de oameni au înaintat plângeri pentru abuzuri sexuale împotriva Bisericii Anglicane în ultimii 35 de ani.