DISTRIBUIȚI
© East News / Frank Augstein

Australia are în vedere includerea koala de pe coasta de est a ţării pe lista animalelor aflate în pericol de dispariţie, a anunţat vineri ministrul Mediului, Sussan Ley, relatează Reuters, potrivit agerpres

Exemplarele de koala de pe coasta de est din Australia sunt deja incluse pe lista animalelor vulnerabile, sub presiunea exploatării forestiere, a intruziunii în zonele urbane şi a unei infecţii răspândite. De asemenea, incendiile de vegetaţie care au afectat statele New South Wales şi Queensland în 2019 şi 2020 ar fi ucis până la 30% din populaţia de koala.


Citește și : Alegeri parlamentare anticipate în Armenia

Oameni de ştiinţă şi specialişti din mediul academic au avertizat că legendarul mamifer australian ar putea dispărea până în 2050 în New South Wales, iar Ley a declarat că a solicitat Comitetului ştiinţific pentru specii ameninţate din Australia să ia în considerare includerea koala pe lista speciilor aflate pe cale de dispariţie.

„Vrem să asistăm la o revenire a populaţiilor de koala şi investim 24 de milioane de dolari australieni (18 milioane de dolari americani) în refacerea habitatului, cercetarea bolilor şi genomului, cartografierea populaţiei şi ajutor veterinar”, a precizat Ley.

Citește și : UE se pregătește ‘să-l ardă la buzunar’ pe Lukaşenko

Organizaţiile pentru protecţia animalelor sălbatice au salutat această iniţiativă, însă au precizat că ar fi trebuit să aibă loc mult mai devreme. „Dacă Australia ar fi creat o agenţie independentă în 2012, când koala din estul Australiei au fost listaţi pentru prima dată ca fiind vulnerabili, am fi putut evita această zi. Dar nu am făcut-o”, a declarat Stuart Blanch, manager în cadrul organizaţiei WWF Australia.