DISTRIBUIȚI

Vaccinul dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech împotriva maladiei COVID-19 a fost autorizat pentru utilizare în Australia, primele doze urmând a fi administrate la sfârşitul lunii viitoare, a confirmat cancelaria prim-ministrului australian, potrivit DPA şi agerpres.

Administraţia pentru Produse Terapeutice a emis o autorizaţie provizorie pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, după ce a ajuns la concluzia că acesta întruneşte standardele stricte de siguranţă, calitate şi eficacitate.


Citește și: Cel mai mare narcotraficant din lume a fost ARESTAT în Olanda

Vaccinul a fost autorizat pentru persoane cu vârste de peste 16 ani. Este necesară administrarea a două doze, la un interval de cel puţin 21 de zile.

Prim-ministrul Scott Morrison a declarat luni că autorizarea este un pas important în lupta împotriva coronavirusului.

”Prioritatea noastră a fost întotdeauna de a păstra Australia în siguranţă şi de a proteja vieţile şi comunităţile. Autorizarea de astăzi este un alt pas important făcut înainte pentru comunitatea noastră, în special în ceea ce priveşte protejarea celor mai vulnerabile persoane”, a mai afirmat premierul australian.

”Australienii trebuie să aibă încredere în abordarea temeinică şi atentă a autorităţii noastre de reglementare, de talie mondială, în domeniul siguranţei”, a spus acesta, apărând această decizie de autorizare, care a fost emisă la câteva săptămâni după decizii similare adoptate de multe alte ţări.

Vaccinarea va începe în 30 până la 50 de spitale şi se va adresa vârstnicilor instituţionalizaţi şi rezidenţilor cu dizabilităţi, precum şi angajaţilor din astfel de centre de îngrijire, lucrătorilor sanitari din prima linie, celor care se ocupă de persoanele carantinate şi lucrătorilor de la frontieră.

Campania va demara cu imunizarea lucrătorilor care se ocupă de persoanele aflate în carantină, precum şi a angajaţilor în domeniul frontalier, a celor din prima linie în domeniul sanitar şi a rezidenţilor din centre pentru vârstnici şi persoanelor cu dizabilităţi, alături de imunizarea lucrătorilor din domeniul sanitar, după care se va extinde la 1.000 de centre de vaccinare.

Ministrul Sănătăţii, Greg Hunt, a spus că Australia şi-a asigurat 140 de milioane de doze de vaccin, una dintre cele mai ridicate rate pe cap de locuitor din lume.

Citește și: Procesul lui Trump ar putea declanșa și alte proceduri de demitere

Australia, cu 25 de milioane de locuitori, a înregistrat circa 28.700 de cazuri de coronavirus de la debutul pandemiei – o rată pe cap de locuitor semnificativ mai mică decât în majoritatea ţărilor dezvoltate. Bilanţul deceselor la nivel naţional este de 909.

După ce Australia nu mai înregistrase cazuri de coronavirus timp de şapte săptămâni, un focar izbucnit în nordul oraşului Sydney înainte de Crăciun a determinat revenirea la restricţii în statul New South Wales (NSW) şi impunerea unor interdicţii de călătorie.