DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Australia a anunţat duminică trimiterea unei nave către Vanuatu pentru a ajuta la evacuarea uneia dintre insulele situate în acest arhipelag din Pacific, ameninţată de o erupţie vulcanică majoră, informează AFP, conform agerpres.

Autorităţile din Vanuatu au ordonat joi evacuarea masivă şi obligatorie a insulei Ambae, unde a fost declarată stare de urgenţă ca urmare a intensificării activităţii vulcanului Manaro Voui. Evacuarea trebuie încheiată până la 6 octombrie.


Citeşte şi: Catalonia. Poliţia spaniolă A TRAS cu gloanţe de cauciuc şi a folosite gaze lacrimogene – VIDEO

Nivelul de alertă a fost ridicat la categoria 4 din 5 după ce vulcanul a aruncat în aer pietre, gaz vulcanic, ploaie acidă şi cenuşă peste Ambae, unde se estimează că trăiesc aproximativ 8.000 de persoane, potrivit Centrului pentru Gestionarea a Pericolelor din Vanuatu.

Vulcanul, cunoscut şi sub numele de Lombenben şi înalt de 1.496 de metri, este activ de câteva săptâmâni, însă sâmbăta trecută a început brusc să arunce cenuşă şi lavă.

Vulcanologul Steve Sherburn, expert al agenţiei guvernamentale neo-zeelandeze GNS, a declarat în cursul săptămânii trecute că fotografiile făcute din avion arată că Monaro poate avea un efect devastator asupra insulei.

Nava HMAS Choules a părăsit sâmbătă Australia şi va ajunge în Vanuatu la mijlocul săptămânii următoare. Aceasta transportă ajutoare alimentare şi specialişti în situaţii de urgenţă, precizează sursa citată.

Lucrătorii militari şi umanitari australieni sunt aşteptaţi să sosească duminică în Vanuatu. „Australia este întotdeauna gata să ajute în cazul în care are loc erupţia vulcanică”, a declarat şefa diplomaţiei australiene, Julie Bishop.

Citeşte şi: Referendum în Catalonia: Premierul spaniol, Mariano Rajoy, va urmări desfăşurarea evenimentelor de la Madrid

Mare parte dintre locuitorii din Ambae au fost deja evacuaţi şi cazaţi în adăposturi. Însă, autorităţile guvernamentale din Vanuatu au recunoscut că nu sunt suficient de bine pregătite în faţa riscului vulcanic şi au solicitat ajutor internaţional.

Vanuatu, un arhipelag format din 82 de insule pe care trăiesc în total circa 270.000 de persoane este situat pe aşa numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă cu o intensă activitate seismică şi vulcanică şi un punct de întâlnire al plăcilor tectonice.

Arhipelagul a fost parţial devastat de ciclonul Pam, de categorie 5 (cea mai înaltă), care a condus la moartea a 11 persoane în 2015.

Teritoriu franco-britanic până la independeţa sa, în 1980, Vanuatu este una dintre ţările cele mai sărace de pe planetă.

Vulcanii din Vanuatu, dintre care nouă activi, se numără printre cei mai accesibili din lume astfel încât sunt una dintre principalele atracţii turistice ale ţării.