DISTRIBUIȚI
newdaily.com.au

Australia a reproşat vineri Chinei că este „colacul de salvare” al Rusiei, pentru că nu a denunţat invazia rusă din Ucraina şi din cauza deciziei sale „inacceptabile” de a relaxa restricţiile asupra importurilor de grâu rusesc, relatează AFP, potrivit agerpres.

Lumea trebuie să fie unită pentru a condamna războiul rus din Ucraina, a declarat premierul australian Scott Morrison, subliniind „absenţa unui răspuns puternic din partea Chinei”.


Citeşte şi: Se dau lupte grele la nord-vest de Kiev – Black News

În plină invazie rusă în Ucraina, care a atras sancţiuni severe din partea Occidentului împotriva Kremlinului şi a aliaţilor săi, Beijingul a anunţat că va permite importurile de grâu rusesc.

„Este pur şi simplu inacceptabil să arunci un colac de salvare Rusiei într-un moment în care invadează o altă ţară”, a spus Morrison.

Acordul, anunţat joi de serviciile vamale chineze, dar ştiut de la începutul lunii februarie, va permite importurile din toate regiunile ruse, comparativ cu şapte până acum.

Rusia produce circa un sfert din grâul mondial, conform datelor ONU, acest comerţ reprezentând miliarde de dolari pe an.

Ucraina asigură 10% din producţia mondială. Războiul şi sancţiunile ar putea afecta producţia şi agrava scumpirea alimentelor în lume.

Puterile occidentale au denunţat în bloc acţiunile militare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, sancţionând bănci, oligarhi şi funcţionari ruşi.

În ceea ce o priveşte, China a făcut apel la dialog şi a spus că înţelege îngrijorările „rezonabile” al Kremlinului în materie de securitate.

Premierul australian nu a menţionat India, mare cumpărător de arme ruseşti, care s-a ferit de asemenea să condamne intervenţia militară a lui Putin.

Citeşte şi: Explozii puternice în centrul Kievului – Black News

Relaţiile dintre China şi Australia sunt la cel mai scăzut nivel.

Cele două ţări se denunţă reciproc în permanenţă, iar Bejingul a impus numeroase sancţiuni comerciale asupra produselor australiene. Producţia de grâu australiană nu a fost deocamdată vizată.

Morrison a plasat China şi securitatea naţională în centrul campaniei sale pentru un al doilea mandat la alegerile din mai.