DISTRIBUIȚI
Sputnik Moldova

Şeful guvernului interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi (foto), şi-a manifestat scepticismul în privinţa donaţiei de vaccinuri Sputnik V din Rusia, anunţată de liderul socialiştilor moldoveni Igor Dodon, dar şi în legătură cu achiziţia a 500.000 de doze din acelaşi ser,relatează miercuri portalul Deschide.md, potrivit agerpres. Ciocoi a explicat că însăşi Rusia întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte producţia vaccinului.

Totodată, Ciocoi a spus că încă nu există nimic „oficial” referitor la donaţia de 180.000 de doze de vaccin Sputnik V, despre care a anunţat Igor Dodon în cadrul recentei sale vizite la Moscova.


Citește și: Amnesty International: Rusia îl omoară LENT pe Aleksei Navalnîi

„Nu ştiu dacă este posibil la ora actuală să fie asigurată această cantitate (de doze de Sputnik V) chiar şi prin procurarea contra cost, pentru că ştim că Federaţia Rusă întâmpină dificultăţi la capacitatea de producţie a vaccinului”, a declarat Ciocoi într-un interviu acordat marţi seara postului de radio Europa Liberă.

„Dacă există un lot disponibil pentru achiziţie, suntem în măsură să examinăm orice ofertă alături de celelalte vaccinuri eligibile pentru a fi achiziţionate şi importate de către Republica Moldova”, a adăugat el, motivând că „în situaţia în care suntem trebuie să aducem în ţară orice vaccin disponibil pe piaţă”.

Între timp, Delegaţia UE la Chişinău a anunţat că Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii vor lucra împreună pentru a sprijini livrarea şi distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 şi organizarea procesului de vaccinare în şase ţări ale Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova, a comunicat Radio Chişinău.

Citește și: Vaccinul Moderna combate COVID-ul și la șase luni după administrare

Proiectul face parte din iniţiativa UE pentru a sprijini cele şase ţări membre ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina în lupta împotriva COVID-19.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în Republica Moldova la 2 martie cu vaccin AstraZeneca, donat de România prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE.