DISTRIBUIȚI
ABC

Conducătoarea birmană Aung San Suu Kyi şi-a confirmat în mod oficial, marţi, intenţia de a candida la un al doilea mandat în alegerile prevăzute în noiembrie, un scrutin considerat un mare test al eforturilor de democratizare a ţării, relatează Reuters, potrivit news.ro.

După decenii de regim militar, Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1991, a fost aleasă triumfal în postul de consilieră de stat în 2016, însă a fost nevoită să împartă puterea cu armata.


Citește și: Majoritatea germanilor susțin plecarea trupelor americane

Reputaţia sa în afara ţării a fost pătată însă de politica birmană împotriva minorităţii musulmane rohingya, însă ea rămâne foarte populară în Myanmar.

Campania de reprimare a rohingya, lansată în 2017 de armată, a determinat peste 730.000 de membri ai acestei minorităţi apatride să se refugieze în Bangladesh. Anhete ONU au conchis că această campanie a fost lansată cu”o intenţie genocidară”.

În ianuarie, Aung San Suu Kyi a recunoscut că s-au comis crime de război, însă a respins acuzaţii de genocid.

Aung San Suu Kyi, în vârstă de 75 de ani, a fost aplaudată marţi, la depunerea candidaturii, de aproximativ 50 de susţinători, adunaţi la periferia oraşului Yangon, fosta capitală a Myanmarului.

Citește și: Israelul a atacat din nou Siria

Mulţi dintre ei purtau măşti roşii, un semn de susţinere a partidului său, Liga Naţională pentru Democraţie (NLD).

Partidul Unităţii pentru Solidaritate şi Dezvoltare (USPD), dominat de arantă şi funcţionari de rang înalt în retragere, urmează să fie principalul rival al NLD în noiembrie.