DISTRIBUIȚI
Deutsche Welle

Fosta lideră de facto din Myanmar, Aung San Suu Kyi, înlăturată de la putere de armată în februarie şi vizată de atunci de o serie de proceduri judiciare, va fi inculpată pentru „fraudă electorală” la alegerile legislative din 2020, câştigate fără probleme de partidul său, au informat marţi media de stat, potrivit AFP şi agerpres.

Ea va fi inculpată pentru „fraudă electorală”, a relatat cotidianul Global New Light of Myanmar, fără a oferi mai multe detalii.


Citeşte şi: Un număr record de americani și-au părăsit locul de muncă în septembrie – Black News

Alţi 15 oficiali, printre care fostul preşedinte Win Myint, de asemenea arestat în timpul loviturii de stat din februarie, vor fi inculpaţi pentru aceeaşi infracţiune.

Junta şi-a justificat întotdeauna represiunea prin nereguli „enorme” la alegerile legislative din noiembrie 2020, câştigate masiv de Liga Naţională pentru Democraţie, formaţiune condusă de Aung San Suu Kyi. Însă nimeni nu fusese inculpat până acum.

La acel moment, observatorii internaţionali au calificat în schimb scrutinul ca fiind unul „în general liber şi echitabil”.

Această nouă inculpare a laureatei Premiului Nobel pentru Pace survine la o zi după eliberarea jurnalistului american Danny Fenster, graţiat după mai mult de şase luni de detenţie, înaintea unui proces în care risca pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru terorism. El a fost expulzat în SUA.

Aflată în arest la domiciliu de la reţinerea sa la 1 februarie, Aung San Suu Kyi, în vârstă de 76 de ani, este judecată din iunie pentru o multitudine de infracţiuni, printre care import ilegal de walkie-talkie-uri, revoltă, corupţie sau incitare la tulburări publice.

Ea este de asemenea acuzată că a încălcat restricţiile împotriva COVID-19. Un prim verdict este aşteptat la 14 decembrie în această secţiune a cazului.

Dacă va fi găsită vinovată, riscă mulţi ani de închisoare.

Media nu au permisiunea să asiste la proces, care se desfăşoară cu uşile închise la un tribunal special din capitala Naypyidaw. Junta a interzis de asemenea echipei sale juridice să discute cu presa şi cu organizaţiile internaţionale.

La sfârşitul lunii octombrie, Win Htein, colaborator apropiat al lui Suu Kyi, în vârstă de 80 de ani, a fost condamnat la 20 de ani de detenţie pentru trădare.

Citeşte şi: Pentagonul observă o activitate militară NEOBIŞNUITĂ a Rusiei la graniţa cu Ucraina – Black News

Puciul din februarie a pus capăt unei perioade democratice de un deceniu.

De atunci, militarii desfăşoară o represiune sângeroasă împotriva opozanţilor, cu peste 1.250 de civili ucişi şi aproape 7.300 trimişi la închisoare, conform unui ONG local, Asociaţia de Asistenţă a Prizonierilor Politici.

Aceasta a raportat cazuri de tortură, violuri şi execuţii extrajudiciare.