DISTRIBUIȚI
ABC

Laureata premiului Nobel pentru pace Aung San Suu Kyi a cerut joi Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) să respingă acuzaţia de genocid adusă ţării sale Myanmar, evocând riscul unei reizbucniri a tensiunilor între armată şi minoritatea rohingya, relatează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

În încheierea celor trei zile de audieri în faţa CIJ, cea mai înaltă jurisdicţie a ONU, şefa de facto a guvernului din Mynamar a avertizat că deschiderea unui proces pentru genocid ar putea „submina reconcilierea” între comunităţile din fosta Birmanie.


Citește și : Greta Thunberg va participa vineri la o grevă în favoarea climei la Torino

Ţară din Asia de Sud-Est cu majoritate budistă, Myanmar a fost adusă în faţa CIJ de Gambia, în numele ţărilor musulmane, pentru masacrele şi persecuţiile împotriva minorităţii musulmane.

Din august 2017, circa 740.000 de rohingya s-au refugiat în Bangladesh pentru a scăpa de abuzurile armatei din Myanmar şi de miliţiile budiste.

Gambia, susţinută de cele 57 de state membre ale Organizaţiei cooperării islamice (OCI), acuză Mynmar că a încălcat Convenţia pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid şi cere CIJ să dispună măsuri de urgenţă pentru a-i proteja pe rohingya.

„Mă rog ca decizia pe care o luaţi, cu înţelepciune şi viziune a justiţiei, să ne ajute să creăm unitate plecând de la diversitate”, a declarat ea în faţa judecătorilor CIJ.

Aung San Suu Kyi a părut fermă şi hotărâtă în cadrul luărilor de cuvânt în faţa Curţii, îmbrăcată într-un veşmânt tradiţional din fosta Birmanie şi cu flori în păr.

„Măsuri care produc bănuieli, care seamănă îndoieli sau creează resentimente între comunităţi care abia încep să pună bazele fragile ale încrederii ar putea submina reconcilierea”, a spus ea.

„Să punem capăt conflictului intern în curs (…) este de cea mai mare importanţă pentru ţara noastră. Dar este la fel de important să evităm orice reluare a conflictului armat intern din 2016-2017 în nordul statului Rakhine”, a adăugat ea.

Miercuri, Aung San Suu Kyi, în vârstă de 74 de ani, a respins cu fermitate acuzaţiile Gambiei potrivit cărora armata din Myanmar a acţionat cu o „intenţie genocidară” când a comis abuzuri asupra membrilor comunităţii rohingya.

Gambia a răspuns denunţând joi „tăcerea” lui Aung San Suu Kyi privind soarta minorităţii musulmane.

„Tăcerea dvs spune mai mult decât cuvintele dvs”, a declarat unul dintre avocaţii ţării africane, Philippe Sands, referindu-se la declaraţiile din ajun ale lui Aung San Suu Kyi, care conduce delegaţia din Myanmar la CIJ.

Citește și : Macron susţine rolul energiei nucleare în atingerea neutralităţii din punct de vedere climatic

Avocaţii Gambiei au afirmat că argumentele laureatei premiului Nobel pentru pace potrivit cărora armata din Myanmar i-a vizat pe militanţi ignoră informaţiile privind crime în masă, violuri şi expulzări forţate.

„Cuvântul ‘viol’ nu a fost pronunţat o dată de agenta Myanmar”, Aung San Suu Kyi, a adăugat Sands.

O decizie a CIJ privind solicitarea de măsuri de urgenţă ar putea dura luni de zile. Un verdict pe fond în acest caz nu este aşteptat mai devreme de câţiva ani.