DISTRIBUIȚI
AP Photo/Aung Shine Oo

Fostă lideră de facto a Myanmarului, Aung San Suu Kyi, a depus mărturie marţi în faţa instanţei de judecată, pentru prima dată după ce a fost înlăturată de la putere de o lovitură de stat, şi a respins acuzaţia de incitare la nesupunere pe care i-o aduce junta militară, potrivit mass-media locale, informează miercuri dpa, potrivit agerpres.

Unul dintre avocaţii săi a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru portalul de ştiri local Myanmar Now, că Aung San Suu Kyi „a putut să-şi susţină nevinovăţia foarte bine”, fără a da mai multe detalii.


Citeşte şi: Românii ar putea scăpa de viza de intrare în SUA – Black News

Principalul avocat al apărării lui Suu Kyi se află sub incidenţa unui ordin de interdicţie după ce a relatat pentru presă detalii de la mărturia depusă de preşedintele Win Myint, în urmă cu două săptămâni, conform căreia el a fost abordat de doi oficiali militari şi obligat să demisioneze în dimineaţa loviturii de stat din 1 februarie.

Aung San Suu Kyi, lidera partidului Liga Naţională pentru Democraţie (LND), care s-a aflat până la 1 februarie trecut la guvernare în Myanmar, a fost arestată cu câteva ore înainte ca lovitura de stat să-i înlăture de la putere pe liderii civili aleşi pe cale democratică şi să pună din nou ţara sub control militar.

Aung San Suu Kyi este vizată de 11 capete de acuzare, printre care încălcarea legilor privind comerţul extern, a măsurilor anticoronavirus, incitare la nesupunere şi corupţie.

Citeşte şi: ATAC jihadist în Irak! Cel puţin 11 au murit! – Black News

După lovitura de stat, Myanmarul s-a cufundat în haos şi violenţă. De atunci, regimul militar a suprimat prin forţă orice rezistenţă.

De la lovitura de stat militară, care a pus capăt unui deceniu de democraţie în Myanmar şi a întâmpinat o puternică rezistenţă populară, peste 1.100 de civili au fost ucişi, iar peste 7.000 de opozanţi au fost arestaţi, potrivit cifrelor Asociaţiei de asistenţă a deţinuţilor politici (AAPP), o organizaţie neguvernamentală locală, care a raportat cazuri de tortură, violuri şi execuţii extrajudiciare.