DISTRIBUIȚI

Echipele de salvare au găsit luni cele două cutii negre ale avionului prăbuşit duminică în Nepal, incident soldat cu cel puţin 68 de morţi, cea mai mare tragedie aeriană din ultimii 30 de ani din această ţară, au anunţat oficialităţile locale, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Informaţiile din CVR (cockpit voice recorder) şi FDR (flight data recorder) îi vor ajuta pe anchetatori să afle cauza prăbuşirii chiar înainte de aterizare a avionului ATR 72, ce avea la bord 68 de pasageri şi patru membri ai echipajului. Avionul decolase de la Kathmandu şi urma să aterizeze în oraşul Pokhara, situat la circa 200 de kilometri nord-vest de capitala nepaleză.


Citește și : Un nou videoclip arată o explozie puternică la o clădire care pare ocupată de trupele ruse din Soledar – CNN

Teknath Sitaula, oficial al aeroportului Kathmandu, a declarat că cele două cutii negre ”sunt în stare bună, cel puţin aşa par din exterior”.

Operaţiunile de căutare au fost îngreunate de vremea nefavorabilă şi de terenul accidentat din zona căderii avionului; până în prezent au fost recuperate 68 de corpuri.

Avionul transporta 57 de nepalezi, cinci indieni, patru ruşi, doi sud-coreeni, un argentinian, un irlandez, un australian şi un francez.

Citește și : Oficial rus: Belarusul ar putea intra în conflictul din Ucraina, dacă Kievul decide să ‘invadeze’ oricare dintre cele două ţări

Aproximativ 350 de persoane au murit începând din anul 2000 din cauza prăbuşirii avioanelor sau elicopterelor în Nepal, ţară unde se află opt dintre cele mai înalte 14 vârfuri muntoase din lume, inclusiv Everest, şi unde condiţiile meteorologice se pot schimba brusc.

Autorităţile de la Kathmandu au decretat luni, 16 ianuarie, zi de doliu naţional şi au creat o comisie specială care va investiga dezastrul şi va recomanda măsuri pentru a se evita asemenea incidente în viitor.